Bilişim sektöründe yer alan aile işletmelerindeki çalışanların dönüşümcü liderlik çerçevesinde niteliklerinin belirlenmesine yönelik bir uygulama
A research for determination of transformationalleadership qualities of employees in family businesses ininformation technologies sector
  1. Tez No: 506816
  2. Yazar: BEGÜM KANAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİH METİN ÖZMUTAF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile işletmeleri, liderlik, dönüşümcü liderlik, bilişim sektörü, Family business, leadership, tranformational leadership, IT sector, information industry
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Günümüzde globalleşmiş olan ve sürekli değişim halinde olan dış çevrede faaliyet gösteren organizasyonların değişimlere hızlıca ayak uydurmak durumunda olduğu ve bu değişimleri öngörüp ona göre aksiyonlar almaları gerektiği ifade edilebilir. Tüm bu süreçlerin organizasyonlarda uygulanabilmesi için liderlerin değişim süreçlerini yönetebiliyor olmaları gerektiği söylenebilir. Organizasyonlarda değişimi sağlayan ve yenilikler başlatan kişiler dönüşümcü liderler olarak ifade edilebilir. Bu çalışmada ekonomik olarak hem ülkemizde hem dünyada büyük yer kaplayan aile işletmeleri incelenerek, bilişim sektöründe faaliyet gösteren aile işletmelerinde dönüşümcü liderlik nitelikleri ile ilgili yapılan çalışmanın sonuçlarına ait değerlendirmeler sunulmuştur. Çalışma kapsamında İstanbul ilinde bilişim sektöründe faaliyet göstermekte olan ve aile sahipliği bulunan bir işletmedeki 117 çalışana Likert tipi ölçek kullanılarak düzenlenmiş anket uygulamamıştır. Anket sonuçlarına göre çalışanların faaliyet gösterdikleri kurumda dönüşümcü liderlik özelliklerine rastladıkları görülmüştür. Dönüşümcü liderlik nitelikleri ve bilişim sektöründe liderlik nitelikleri çalışanların vermiş oldukları cevaplar doğrultusunda algılarına yönelik olarak dörder grup altında toplanmıştır. Bu faktör gruplarından bir kısmı için çalışanların yaşlara ve görev alanlarına göre algı farklılıklarına sahip oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Organizations operating in today's globalized and constantly changing external environment need to keep up with the changes quickly and it is necessary to anticipate these changes and take action accordingly. In order for these to be implemented in organizations, it can be said that leaders must be able to manage the process of change. Transformational leaders are leaders in the organization that change and initiate innovations. In this study, we examine the family businesses that occupy a great deal of space economically both in our country and in the world, and evaluations about the result of the research about qualities and characteristics of the transformational leadership in family businesses operating in the IT sector are presented. Within the scope of the study, the survey was conducted using Likert-type scales to 117 people that are working in the IT sector in Istanbul and in a family owned business. According to the results of the survey, it has been seen that employees in the institutions where they work have seen the characteristics of transformational leadership. Transformational leadership qualities and leadership qualities in the information industry have been grouped under four groups for people perceptions in response to the answers they have given. For some of these factor groups, employees were found to have perception differences according to their age and occupation.