Kimyasal delinte pamuk tohumu ekim tekniği üzerinde bir araştırma
  1. Tez No: 50685
  2. Yazar: ÖZCAN ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMET ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Delintasyon, Pamuk, Ekim, Delinting, Cotton, Drill
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
IV ÖZET KİMYASAL DELINTE PAMUK TOHUMU EKTM TEKNİ?İ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA ALKAN, Özcan Yüksek Lisans Tezi, Tanm Makinalan Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İsmet ÖNAL Eylül, 1996, 80 Sayfa Bu çalışmada, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsünde ki kimyasal delinte pamuk tohumu üreten fabrikada pamuk tohumunun hangi makinalarla ve ne gibi işlemlerden geçirilerek delinte edildiği incelenmiş, bu fabrikadan çıkan pamuk tohumunun fîziko-mekanik özellikleri belirlenmiş ve bu tohumun hassas ve ocakvari ekici düzenlerle laboratuvarda yapışkan bant üzerinde denemeleri yapılarak, denemeler sonucunda elde edilen değerler ile hassas ve ocakvari ekim yöntemlerinin performans kriterleri ortaya konulmuştur. Bu araştırma sonucunda, denemeleri yapılan hassas ve ocakvari ekici düzenlerin oldukça iyi performans gösterdikleri gözlenmiştir. En iyi sonucun, vakum prensibine göre çalışan pnömatik hassas ekici düzenden elde edilmesiyle birlikte, diğer hassas ve ocakvari ekici düzenler de, delinte pamuk tohumu kullanılarak, amaca uygun ve daha ekonomik bir ekimi gerçekleştirebilecek performansı göstermişlerdir. Havlı pamuk tohumu fiyatı ile denlite pamuk tohumu fiyatı arasında belirgin bir fark olmaması ve havlı pamuk tohumuna göre delinte pamuk tohumundan çok daha az kullanılarak ekimin gerçeMeştirilmesi, sura üzeri ot çapasının ve seyreltme-tekleme işçiHğinin en az düzeye mdüihnesini veya tamamen ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır. Sonuçta pamuk üretimi maliyetinde önemli ölçüde azalma olacak, yağ ve yem sanayimize daha fazla çiğit tekstil sanayimize de lif arzı sağlanarak ülke ekonomisine katkıda bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION ON SOWING TECHNIQUES OF CHEMICAL DELINTED SEED ALKAN,Özcaıı MSc in Agricultural Machinery Supervisor: Prof. Dr. îsmet ÖNAL October 1996, 80 pages In this study, the machinery and the process employed for delinting the cotton seeds at the Nazilli Cotton Search Institute where chemically delinted cotton seeds are produced, have been investigated. Physico-mechanical properties of cotton seeds from this plant were analysed and from the laboratory experiments of presicion and dibbling seed drills on sticky conveyor-belt, the performance criteria of both methods were determined. As a result of this investigation, it is seen that the presicion and dibbling seed drills have good performance. Although the best results were obtained by pneumatic presicion drill, other presicion and dibbhng seed drills have also shown a good performance for delinted cotton seeds. There is no difference between the fuzzy and delinted seed prices. In drilling the aplication rate of fuzzy seed is much more than delinted seed, and therefor using delinted seed would abolish hoeing and thinning of the plants and would save labour. As a result, there would be considerable decreases at the production cost of cotton and also this would allow higher levels of cotton oil and animal food production.