The effects of music and tempo on consumer's time perception in online shopping
Online alışverişte müzik ve temponun tüketicinin zaman algısına etkisi
  1. Tez No: 506861
  2. Yazar: CANSIN TUNA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ URSAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama, online pazarlama, müzik ve pazarlama, müzik ve zaman algısı, zaman algısı, Marketing, online marketing, music and marketing, music and time perception, time perception
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışma online alışveriş sırasında müziğin varlığı ve farklı müzik tempolarının tüketicilerin zaman algısı üzerine olan etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Günümüzde online mecralar her geçen gün büyük bir hızla gelişmektedir, buna ek olarak markalar ve pazarlama profesyonelleri online pazarlama stratejilerine müşterilerini memnun edebilmek adına daha verimli ve farklı çözümler eklemeyi amaç edinmektedir. Günümüzün gelişen ileri teknolojisi ile birlikte, tüketiciler yalnızca aradıkları hizmet ve ürünlere online erişebilmek ile yetinmemekte, buna ek olarak isteklerini olabilecek en hızlı şekilde yerine getirmeyi amaçlamaktadırlar. Geçmiş çalışmalar göstermektedir ki, tüketicilerin zaman algısı pek çok değişken ile manipüle edilebilmektedir ve bunların en verimli ve en çok kullanılanlarından birisi müziktir. Bu çalışmada, online alışveriş sırasında tüketicilere daha kaliteli ve keyili zaman geçirtebilmek adına, zamanın olduğundan daha hızlı ya da yavaş geçtiği efekti yaratılarak, müziğin varlığı ve tempo ile tüketicilerin subjektif zaman hızı algısı ve belirli bir aralıktaki süreyi tahmin etmeleri manipüle edilebilir mi sorusu deneysel olarak araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aims to investigate the effects of musical presence and musical tempo on consumers' time perception in online shopping. At the present time online platforms increase day by day and the brands and the marketeers have to find more effective and different ways in addition to their online marketing strategy to keep their customers satisfied. With the advanced technology that we have today, customers not only would like to reach the products or services online, they also would like to fulfill their desires as fast as they can in terms of time. Previous studies show that customers' time perception can be manipulated by various variables and one of the most effective and used variable is music. In this present study, it is investigated that can customers' speed of time judgments and duration estimation judgments be manipulated by presence of music and different musical tempo in order to make customers to have more quality and hedonic time with the perception of time seems to pass faster or slower while online shopping.