Hipotiroidi hastalarının tedavi öncesi ve sonrasında podolojik muayene ve analizlerinin karşılaştırılması
The comparison of podology inspections and analysis of hypotyroid patients before and after treatment
  1. Tez No: 506920
  2. Yazar: MUSTAFA TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hipotiroidi, Podoloji, baropodometrik analizler, Hypothyroidism, Podology, baropodometric analyzes
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Hipotroidi hastalarının tedavi öncesi ve sonrasında podolojik muayene ve analizlerinin karşılaştırılması. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Kocaeli Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim dalı polikliniğinde hipotiroidi tanısı almış ve tanı konmuş ayak patolojileri bulunmayan 18-80 yaş arası toplam 46 hasta ve kontrol grubu için 31 sağlıklı birey alındı. Podoloji kliniğinde staheli indeksi (Sİ), ayak arkında artma, dinamik ve statik baropodometrik analizler değerlendirildi. Bulgular: Hipotiroidi hastalarında %54,4 Sİ indeksi 0,7 den büyük saptanırken, kontrol grubunda %58,2 oranında büyük saptandı. Tedavi sonrası hasta grubunda ise %64,6 oranında büyük saptandı. Ayak arkında artma hipotiroidi hastalarında %6,6 saptanırken, kontrol grubunda %0 saptandı. Tedavi sonrası hasta grubunda %3,2 saptadı. Statik biyomekanik postural indeks hipotiroidi hastalarında %52,2 bozuk saptanırken, kontrol grubunda %35,5 bozuk saptandı. Tedavi sonrası hasta grubunda %41,9 bozuk saptandı. Stabilometrik romberg indeksi hipotiroidi hastalarında %52,2 bozuk saptanırken, kontrol grubunda %38,7 bozuk saptandı. Tedavi sonrası hasta grubunda %48,4 bozuk saptandı. Gruplar arası istatistiksel fark saptanmadı. Her 3 grubun dinamik ve statik baropodometrik yürüme analizlerini karşılaştırdık. Dinamik ve statik analizlerde kontrol grubuna göre ayağın her üç bölgesinde basınç artışı vardı. Fakat sadece statik analizlerde ön ayakta basıç artışı kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlıydı(p=0,05). Ön ayakta kallus korn hipotiroidi hastalarında %15,2 saptanırken, kontrol grubunda %64,5 saptandı. Tedavi sonrası hasta grubunda ise %6,5 saptandı. Hipotiroidi ve kontrol grubu arasında ön ayakta kallus korn istatistiksel olarak anlamlı bulundu(p=0,00). Sonuçlar: Yürüme ve denge analizlerindeki patolojik değişimleri normal popülasyona göre artmış saptadık fakat istatistiksel olarak anlamı bir artış değildi. Dinamik ve statik baropodometrik analizlerde hipotiroidik hastalarda kontrol grubuna göre basınç artışları saptadık. Basınç artışı olmasına rağmen kallus ve korn oluşumunu normal popülasyona göre daha az saptadık. Daha geniş hasta gruplarıyla ve uzun takip süreli yapılacak çalışmalarda sonuçların daha farklı çıkacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The comparison of podological ınspectıons and analysis of hypothyroid patients before and after treatment. Materials and Methods: A total of 46 patients between 18-80 years of age who were diagnosed with hypothyroidism at the Department of Endocrinology and Metabolism of the University of Kocaeli University and had no diagnosed foot pathologies and 31 healthy individuals were included in the study group. In podology clinic, staheli index (SI), Increased foot arch, dynamic and static baropodometric analyzes were evaluated. Results: In patients with hypothyroidism, the SI index was 54.4% greater than 0.7%, while the control group was 58.2% larger. In the group of patients after treatment, 64.6% was found to be large. Increased foot arch was found to be 6.6% in hypothyroid patients and 0% in control group. After treatment, he found 3.2% in the patient group. Static biomechanical postural index was found to be 52.2% impaired in hypothyroid patients whereas 35,5% in the control group was found to be impaired. After treatment, he found 41,9% in the patient group. Stabilometric romberg index was found to be 52.2% defective in hypothyroid patients whereas 38.7% defects were found in control group. After treatment, he found 48,4% in the patient group. There was no statistical difference between the groups. We compared dynamic and static baropodometric gait analyzes of all 3 groups. In the dynamic and static analyzes, there was a pressure increase in all three regions of the foot according to the control group. However, in static analyzes only, the increase in pressure at the forefoot was statistically significant relative to the control group(p=0,05). In the frontal callus and korn hypothyroid patients, 15.2% were detected, while in the control group 64.5% were detected. After treatment, he found 6,5% in the patient group. The callus korn was statistically significant in the frontal leg between hypothyroidism and control group(p=0,00). Conclusion: Pathological changes in gait and balance analysis, we found increased compared to the normal population, but the increase was not statistically significant. In dynamic and static baropodometric analyzes we found pressure increases in the hypothyroid patients compared to the control group. Despite the increase in pressure, we found that the formation of callus and corn was less than in the normal population. We believe that results will be different for larger groups of patients and long follow-up studies.