Bipolar bozukluğu olan bireylerde hemşire gözlemi ile mani belirtileri ve intihar olasılığının değerlendirilmesi
Assessment of manic symptoms and suicidality in individuals with bipolar disorder through nurse observation
  1. Tez No: 506930
  2. Yazar: ARZU SENEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL TÜRKLEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar, İntihar, Hemşire, Etkileşim, Gözlem, Bipolar, Suicide, Nursing, Interaction, Observation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu araştırmanın amacı; psikiyatri kliniklerinde hemşirenin etkileşimsel gözlem yoluyla bipolar bozukluğu olan bireyleri değerlendirmesinin bireydeki mani belirtileri ve intihar olasılığını belirlemede ne derece etkili olduğunu belirlemektir. Araştırmanın örneklemini 01 Ağustos-31 Aralık 2017 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Hastanesi ve Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde Bipolar Bozukluk tanısıyla yatan bireyler oluşturmuştur (n=56). Araştırma verileri; Kişisel Bilgi Formu, Young Mani Derecelendirme Ölçeği, İntihar Olasılığı Ölçeği ve Psikiyatri Servisinde Yatan Hastalar için Etkileşimsel Gözlem Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; ortalama ve standart sapma, yüzde değerler ve Pearson Korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Çalışmaya alınan hastaların Psikiyatri Servisinde Yatan Hastalar için Etkileşimsel Gözlem Ölçeği toplam puan ortalaması 0.83±0.30'dur. Hastaların Sosyal ilgi ve düzenlilik, Psikomotor ajitasyon ve irritabilite ve Psikotizm alt boyutu puan ortalamaları sırasıyla 0.88±0.35, 0.99±0.44 ve 0.42±0.67 bulunmuştur. Young Mani Derecelendirme Ölçeği puan ortalaması 14.25±0.33'dür. Yükselmiş duygudurum alt boyutu puan ortalaması 1.27±0.77, Hareket ve enerji artışı 1.50±1.24, Cinsel ilgi 0.66±0.77, Uyku 0.98±1.10, İritabilite 2.04±1.73, Konuşma hızı ve miktarı 2.93±0.02, Düşünce yapı bozukluğu 0.71±0.93, Düşünce içeriği 2±2.80, Yıkıcı–saldırgan davranış 0.71±1.40, Dış görünüm 0.73±0.84 ve İçgörü 0.71±1.34'dür. İntihar Olasılığı Ölçeği puan ortalaması 77.57±11.32'dir. Umutsuzluk, Olumsuz kendilik değerlendirmesi, Düşmanlık ve İntihar düşüncesi alt boyutu puan ortalamaları sırasıyla 26.50±5.16, 22.16±4.15, 14.18±3.77, 14.73±5.13'tür. Çalışmamızda bipolar bozukluğu olan bireylerin %48.2'inin orta düzeyde ve 51.8'inin şiddetli düzeyde intihar olasılığı olduğu saptanmıştır. Psikiyatri Servisinde Yatan Hastalar için Etkileşimsel Gözlem Ölçeği puanları arttıkça Young Mani Derecelendirme Ölçeği ve İntihar Olasılığı Ölçeği puanlarında da anlamlı artış belirlenmiştir. İntihar Olasılığı Ölçeği puan ortalamalarındaki artışa paralel olarak Young Mani Ölçeği puan ortalamasının da anlamlı olarak arttığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda; hemşirelerin gözlem yoluyla bipolar bozukluğu olan bireyde mani belirtileri ve intihar riskini değerlendirirken“Psikiyatri Servisinde Yatan Hastalar için Etkileşimsel Gözlem Ölçeği”ini düzenli bir şekilde kullanması önerilmektedir. Ayrıca hemşirelerin psikiyatri kliniğinde nesnel gözlem yapma becerisini geliştirmesi için ruhsal semptomlar, intiharda risk faktörleri ve hemşire gözlemi konularında eğitim, sempozyum ve kurslara katılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research was to determine how effective nurses' assessment of individuals with bipolar disorder through interactive observation in psychiatric units is in determining individuals' manic symptoms and suicide probability. The study sample consisted of individuals who were diagnosed with bipolar disorder in Mersin University Hospital and Mersin City Training and Research Hospital Psychiatric Unit between 01 August and 31 December 2017 (n=56). Data were collected with a Personal Information Form, the Young Mania Rating Scale, the Suicide Probability Scale, and the Interactive Observation Scale for Psychiatric Inpatients. Data were analyzed using mean and standard deviation, percentage values, and Pearson Correlation coefficient. The mean score of the participants on the Interactive Observation Scale for Psychiatric Inpatients was 0.83 ± 0.30. The participants' mean scores on the subscales of Social Interest and Neatness, Psychomotor Agitation and Irritability, and Psychoticism were 0.88±0.35, 0.99±0.44 and 0.42±0.67, respectively. The participants' mean score on the Young Mania Rating Scale was 14.25±0.33. Their mean scores on the subscales were 1.27±0.77 for Elevated Mood, 1.50±1.24 for Increased Motor Activity-Energy, 0.66±0.77 for Sexual Interest, 0.98±1.10 Sleep, 2.04±1.73 for Irritability, 2.93±0.02 for Speech Rate and Amount, 0.71±0.93 for Language-Thought Disorder, 2±2.80 for Thought Content, 0.71±1.40 for Disruptive-Aggressive Behavior, 0.73±0.84 for appearance and 0.71±1.34 for Insight. The participants' mean score on the Suicide Probability Scale was 77.57±11.32. Their mean scores on the subscales of Hopelessness, Negative Self-Evaluation, Hostility and Suicide Ideation were 26.50±5.16, 22.16±4.15, 14.18±3.77 and 14.73±5.13, respectively. The results revealed that 48.2% of the individuals with bipolar disorder in this study had moderate levels of suicide probability and 51.8% had severe suicide probability. Significant increases were also noted in the scores of the Young Mania Rating Scale and the Suicide Probability Scale as the participants' scores increased on the Interactive Observation Scale for Psychiatric Inpatients. Finally, in parallel with the increase in the participants' Suicide Probability Scale mean scores, their mean scores on the Young Mania Rating Scale was also found to increase significantly. In the light of these results, it is suggested that nurses regularly use“the Interactive Observation Scale for Psychiatric Inpatients”when assessing manic symptoms and suicide risk in individuals with bipolar disorder through observation. It is also suggested that nurses participate in training, symposiums and courses in psychiatric symptoms, risk factors of suicide and nurse observation in order to improve their ability to perform objective observations in psychiatric units.