Bipolar bozukluğu olan hastalarda tele hemşirelik danışmanlığının, işlevsellik ve tedaviye uyum düzeylerine etkisi
The effect of telenursing counseling on functioning and treatment compliance levels in patients with bipolar disorder
  1. Tez No: 987308
  2. Yazar: NAYİM UBİÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, bipolar bozukluğu olan bireylerde tele-hemşirelik danışmanlığının işlevsellik ve tedaviye uyum düzeylerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma, ön test–son test tasarımlı randomize kontrollü deneysel bir çalışmadır. Aralık 2024–Eylül 2025 tarihleri arasında Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde yürütülmüştür. Başlangıçta 72 birey çalışmaya dahil edilmiş, iki katılımcının ayrılmasıyla araştırma 70 kişi (deney=35, kontrol=35) ile tamamlanmıştır. Deney grubuna sekiz hafta boyunca yapılandırılmış tele-hemşirelik danışmanlığı uygulanmış, kontrol grubuna yalnızca rutin izlem yapılmıştır. Veriler Tanıtıcı Bilgi Formu, Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği (KİDÖ) ve Morisky Tedaviye Uyum Ölçeği (MTUÖ) ile toplanmış; analizlerde uygun istatistiksel testler kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Grupların sosyo-demografik ve klinik özellikleri arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Tele-hemşirelik danışmanlığı sonrasında deney grubunda işlevsellik düzeyinin anlamlı biçimde arttığı (KİDÖ ön test: 40,54±12,41; son test: 34,48±11,86; p<0,001; d=0,50) ve kontrol grubuna göre fark gösterdiği belirlenmiştir (p<0,05). Ayrıca tedaviye uyum düzeyinde belirgin iyileşme saptanmıştır (MTUÖ ön test: 2,54±0,91; son test: 0,37±0,59; p<0,001; d=2,28). Sonuç: Tele-hemşirelik danışmanlığı, bipolar bozukluğu olan bireylerde işlevsellik ve tedaviye uyumu artırmada etkili bir yöntemdir. Bu yaklaşım, hastaların öz-bakım davranışlarını güçlendirmekte ve tedaviye aktif katılımını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the effect of telenursing counseling on the levels of functioning and treatment adherence in individuals with bipolar disorder. Method: The research was conducted as a randomized controlled experimental study with a pretest–posttest design between December 2024 and September 2025 at the Community Mental Health Center of Kütahya Evliya Çelebi Training and Research Hospital. Initially, 72 participants were included in the study; however, following the withdrawal of two participants, the study was completed with 70 individuals (experimental = 35, control = 35). The experimental group received structured telenursing counseling for eight weeks, while the control group received only routine follow-up care. Data were collected using the Descriptive Information Form, the Functioning Assessment Short Test (FAST), and the Morisky Medication Adherence Scale (MMAS). Appropriate statistical analyses were performed, and the level of significance was set at p<0.05. Results: There was no significant difference between the groups in terms of sociodemographic and clinical characteristics (p>0.05). After telenursing counseling, the experimental group showed a significant improvement in functioning levels (FAST pretest: 40.54±12.41; posttest: 34.48±11.86; p<0.001; d=0.50), with a significant difference compared to the control group (p<0.05). In addition, treatment adherence levels improved markedly (MMAS pretest: 2.54±0.91; posttest: 0.37±0.59; p<0.001; d=2.28). Conclusion: Telenursing counseling is an effective intervention for improving functioning and treatment adherence in individuals with bipolar disorder. This approach strengthens patients' self-care behaviors and supports their active participation in treatment.