Kronik böbrek hastalığı olanlarda hipomagnezemi ile aterojenik dislipidemi ilişkisi
Atherogenic dyslipidemia associated with hypomagnesemia in patients with chronic kidney disease
- Tez No: 506956
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU BÖYÜK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Nefroloji, Cardiology, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek hastalığı, magnezyum, total kolesterol, trigliserid, HDL-K, LDL-K, non-HDL-K, plazma aterojenik indeksi (Log TG/HDL-K), Chronic renal disease, magnesium, total cholesterol, triglyceride, HDL-C, LDL-C, non-HDL-C, plasma atherogenic index (Log TG / HDL-C)
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç:Kronik böbrek hastalığının erken evrelerinden itibaren başlayan ateroskleroz, artmış morbidite ve mortalitenin önemli bir nedenidir. Çalışmamızın amacı, kronik böbrek hastalığı (KBH) olanlarda (GFH < 60 ml/dk/1.73 m²), hipomagnezeminin artmış aterojenik dislipideminin bir belirteci olup olmadığını araştırmak. Gereç ve Yöntem:Çalışmamız, renal replasman tedavisi almayan ve GFH0.05). Sonuç: Kronik böbrek hastalığı olanlarda yapılan bu çalışmada, magnezyum düzeyleri ile lipid parametreleri arasında bir ilişki bulunmamıştır. Bu konuyu inceleyen daha büyük çaplı, geniş kapsamlı ve ileriye dönük çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Atherosclerosis, which started from the early stages of chronic kidney disease, is an important cause of increased morbidity and mortality. The aim of our study is to investigate whether hypomagnesemia is a marker of increased atherogenic dyslipidemia in patients with chronic kidney disease (CKD) (GFR 0.05). Conclusion: In this study conducted in patients with chronic kidney disease, there was no relationship between magnesium levels and lipid parameters. There is a need for larger, more comprehensive and prospective studies about this issue.