Çok katlı konut binalarında kullanılan iklimsel konfor sistemleri, mimari ile olan ilişkisi ve uygulama örneklerinin incelenmesi
Residential multi storey buildings's climatic comfort systems, relation with architecture and analysing asbuilt projects
- Tez No: 507017
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çok katlı konut, Ekolojik Mimarlık, İklimlendirme, İklimsel Konfor Sistemleri, Konfor, Multi-storey Residential Buildings, Ecological Architecture, Climatization, Climatic Comfort Systems, Comfort
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu tezin konusu; günümüz mimarisinde çok katlı konut binalarında kullanılan iklimlendirme sistemlerinin; mimari ile olan ilişkileri, mimari formasyona etkileri ve uygulama örneklerinin incelenmesi üzerinedir. Tez çalışması giriş bölümünden sonra dört bölümden oluşmaktadır. Tezin çıkış noktası olan konunun genel tanımları yer alan giriş bölümünün akabinde dört bölümde konu detaylarına girilmiş olup sonuç ve kaynakça bölümleriyle tamamlanmıştır. Birinci bölümde konut tanımı yapılmış, tarihsel gelişimine değinilmiş ve süre gelen konut sorunları işlenmiştir. Konut gelişimi esnasında çok katlı konuta geçilmiş ve bunun nedenleri incelenmiştir. Akabinde ekoloji kavramı ve ekolojik mimarlık kavramları tanımlanmış ve öneminden bahsedilmiştir. İkinci bölümde yapılan ekolojik mimarlık tanımı üzerine konutlardaki iklimlendirme tanım ve önemine değinilmiştir. İklimlendirmenin gerekliliğini oluşturan çevresel etmenler sıralanmış ve bunlar için geliştirilen çözümler incelenmiştir. İklimsel konfor sistemlerinin varlığından ve sistem tanımlarına bu bölümde görselleriyle yer verilmiştir. Üçüncü bölümde tanımları yapılmış olan iklimsel konfor sistemlerinin mimariye olan etkileri üzerinde durulmuştur. Hedef ve önceliklerin belirlenmesi, sistem tasarımı esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar, estetik kaygı ve çevresel etmenlerin toplamında mimariye uygun bir tasarımın ortaya çıkmasının sağlıklı olacağından bahsedilmiştir. Konfor sistemlerinin yapıya entegre edilen elemanlarının tanımlarına yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise tüm bu iklimsel konfor sistemlerinin çok katlı konut uygulamaları üzerinden incelemeleri yapılmış mimari tasarıma olan etkileri incelenmiş ve sistem raporları hazırlanmıştır. İklimsel konfor sistemlerinin çok katlı konut uygulamalarında daha çok kullanılmasının kullanıcı konforu açısından önemine değinilerek bölüm sonlandırılmıştır. Sonuç bölümünde incelenen konu üzerinden bulgular ve tavsiyeler toparlanmış olup ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis; the climate systems which used in residential multi storey buildings, their relation between architecture , impact on architectural formation and analysing as-built projects. The thesis consists from four chapters after the introduction. The introduction includes general definitions of the thesis's main ideas then continues with details of the subject in four chapters and completes with conclusion and bibliography. The first chapter includes, the definition and historical development and continuous problems of residential buildings. It examined the reasons of transformation to multi-storey buildings and defined the concept of ecology and ecological architecture and emphasized its importance. In the second chapter, the definition and importance of the climatization in residential buildings has been mentioned. Environmental factors listed which create the necessity of climatization and the developed solutions are examined. The presence of climatic comfort systems and system descriptions are included in this part with their visualises. The third chapter focused on architectural effects of climatic comfort systems. It emphasized the importance of determination of targets and priorities, issues to be considered during system design and creating a suitable design for architecture with in consideration of aesthetic concerns and environmental factors. The definitions of the structural elements of the comfort systems are examined visually. In the fourth chapter, all of these climate comfort systems examined on as-built multi storey projects with effects on architectural design and prepared their system reports. The chapter has been terminated by emphasizing the importance of the using climatic comfort systems in multi-storey residential buildings in terms of user comfort. Researchs and recommendations have been collected and presented in the conclusion.