Stafilokok izolatlarında glikopeptid direnci ve bu direncin diğer antibiyotiklere çapraz dirençteki rolü
Glycopeptide resistance in staphylococcal isolates and the role of this resistance in cross resistance to other antibiotics
- Tez No: 507018
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNER SÖYLEDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Glikopeptidler, Antibiyotik Duyarlılık Testleri, Antibiyotik Direnci, Glycopeptide, antibiotic susceptibility tests, antibiotic resistance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
AMAÇ: Klinik örneklerden izole edilmiş ve rutin laboratuvarda glikopeptid antibiyotiklere dirençli tespit edilmiş S. aureus ve KNS kökenlerinin glikopeptidlere duyarlılıkları ve bu duyarlılığın tespitinde kullanılan yöntemlerin referans yönteme olan uyumu araştırılmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: 2015-2016 yılları arasında klinik örneklerden izole edilmiş 1875'i S. aureus 738'i KNS olmak üzere toplam 2613 stafilokok kökeninden rutin laboratuvar çalışmasında otomatize sistemle glikopeptid antibiyotiklerden birine veya her ikisine birden dirençli tespit edilen 22'si S. aureus, 65'i KNS olmak üzere toplam 87 kökenin glikopeptid duyarlılıkları otomatize sistem ile tekrarlanmış ayrıca gradient test ve sıvı mikrodilüsyon (SMD) yöntemleriyle de çalışılmıştır. BULGULAR: Otomatize sistemle rutin çalışmada elde edilen dirençli kökenler tek araştırıcı tarafından üretici firmanın önerileri doğrultusunda tekrarlandığında teikoplanine dirençli 5 (%23) S. aureus kökeni dışında tüm kökenler vankomisin ve teikoplanine duyarlı olarak tespit edilmiştir. Gradient test S. aureus kökenlerinden 5'ini (%23) teikoplanine dirençli bulmuştur. Kökenler referans yöntem olan sıvı mikrodilüsyon yöntemiyle çalışıldığında vankomisin ve teikoplanin direnci saptanmamıştır. SONUÇLAR: Sıvı mikrodilüsyon yöntemi ile çalışmada kökenlerin hiç birinde glikopeptid antibiyotiklere direnç saptanmamıştır. Otomatize sistemler üretici firmanın önerileri doğrultusunda kullanıldığında vankomisin için referans yöntemle %100 uyum, teikoplanin için ise %77 uyum göstermiştir. Benzer sonuçlar gradient test ile de elde edilmiştir. Halbuki rutinde otomatize sistemle vankomisin için referans yöntem ile %95.5 - %97 arasında uyum saptanmış; rutinde teikoplanin dirençli saptanan kökenlerin hiç birinde referans yöntemle direnç saptanmamıştır. Rutin otomatize sistem ile elde edilen glikopeptid direnç sonuçları kullanıcı tarafından dikkatle irdelenmeli ve üretici firmanın önerileri doğrultusunda test tekrarına gidilmeli, tekrarlanan testte direnç saptandığında bu direnç referans yöntemle doğrulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
GLYCOPEPTIDE RESISTANCE IN STAPHYLOCOCCAL ISOLATES AND THE ROLE OF THIS RESISTANCE IN CROSS RESISTANCE TO OTHER ANTIBIOTICS Ruveyda ALACAHAN, Güner SÖYLEDİR, Department of Medical Microbiology AIM: The aim of this study investigation of glycopeptide resistance in staphylococci by various methods and comparison of this methods with the reference method. MATERIALS AND METHODS: Resistant to glycopeptides with an automated system 22 S. aureus and 65 KNS strains were included in the study. Glycopeptide sensitivities of these strains were studied again with automated system and additionally gradient test and microdilution methods were applied. RESULTS: No glycopeptid resistance was detected with automated system in any of the strains except 5 (%23) S.aureus strains resistance to teicoplanin. 5 (%23) S. aureus strains were found to be resistant to teicoplanin by gradient test. When these results were reworked with the reference method, no glycopeptid resistance was detected. CONCLUSIONS: No glycopeptide resistance detected with microdilution method. The automated system results were 95.5% - 97% compatible with the reference method for vancomycin. And 77% compatible with the reference method for teicoplanin. In the routine laboratory all of the strains (n:87) that were found to be resistant to teicoplanin (19 S.aureus, 65 CNS), but all of these strains were found to be sensitive by reference method. Therefore; if the glycopeptide resistant staphylococci are detected with autometed system, the results should be reviewed and the test should be repeated in the direction of the manufacturer's recommendation. If a resistance is detected in the repeat test, this resistance must be verified by reference method.