Birinci Dünya Savaşı'nda İtalya tarafsızlığının Türk basınına yansımaları
The reflections of Italy's neutrality in World War I in Turkish press
  1. Tez No: 507019
  2. Yazar: GİZEM BAŞAK ATMACA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİKMET ZEKİ KAPCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İtalya ve Harp, Tarafsızlık Politikası, Emperyalizm, İtilaf Devletleri, İtaly and Warfare, Neutrality Policy, İmperialism, Entente States
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
İtalya Devleti,1871 yılında siyasi birliğini sağladıktan sonra Avrupa sahnesine güçlü ve emperyalist bir devlet olarak çıkmıştır. İtalya Avrupa sahnesine çıktığında; birçok bölge İngiltere, Fransa ve Rusya gibi büyük devletler tarafından sömürge haline getirilmişti. Bu sebeple İtalya diğer Avrupalı devletler gibi Avrupa'da güçlü bir konuma ulaşmak amacıyla Kuzey Afrika'nın en müstahkem mevkilerinden Trablusgarp'ı, ardından da Arnavutluk'u işgal etmiştir. Bununla da yetinmeyerek önemli bir coğrafi konuma sahip olan Habeşistan bölgesini ele geçirmiştir. Böylece İtalya yürütmüş olduğu emperyalist politikalar neticesinde Avrupa'da gücünü hissettirir bir devlet konumuna gelmiştir. İtalya harp öncesi ve sonrası daima kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmiş ve yayılmacı politika izlemiştir. İtalya harp öncesinde beyan etmiş olduğu tebligatlarda daima harpte tarafsız kalacağını her seferinde üstüne basarak dile getirmiştir. İtilaf Devletleri harpte ki yenilgilerini telafi etmek amaçlı savaşta tarafsız olan devletleri kendi yanına çekmeye çalışmış ve bu devletlere kendi yanlarında harbe iştirak etmeleri karşılığında birçok vaatlerde bulunmuşlardır. İtalya her ne kadar tarafsız olduğunu dile getirse de kendisine sunulan vaatler karşısında kayıtsız kalamamış ve harp sürecinde İttifak Devletlerini hiçe sayarak İtilaf Devletleri yanında harbe iştirak etmiştir. Ancak İtalya harpte hiçbir tesir gösterememiş harpte ki varlığı ile yokluğu bir olmuştur. Hatta İtilaf Devletleri, İtalya'ya harbe iştirak karşılığında vaat ettikleri bölgeleri vermemiş ve İtalya harpten eli boş dönmek zorunda kalmıştır. İtalya büyük umutlarla girdiği savaştan elinde ki birçok bölgeyi de kaybederek ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
State of İtaly arised in 1871 as an imperialist and powerful state in Europe scene after it got its political unity.When İtaly arised in Europe scene,lots of region were colonised by great states such as England,France and Russia.For this reason,İtaly occupied Tripoli Which is the strongest region of North Africa and then Albania to reach a strong position in Europe like the other Europen states .In addition to this,İtaly conguered Ethiopia which had an important geographical position,so İtaly had become a state which had strongth in Europe thanks to its imperialist policies . Before the war and after the war,İtalya always moved in accordance with its own benefits and watched expansionism.İtaly expressed with insistence its neutrality during the war on the official communications which were given by İtaly before the war .The Allies tried to persuade the states which were neutral to be with them and in order to compensate their beating, and they promised lots of things to these neutral states in return for attenting the war with the Allies.İtaly,howsoever it declared its neutrality couldn't be indiffirent in return for these promises and it attended the war with Allies ignoreing the central Powers . However,İtaly couldn't do anything in the war and it didn't affect the war.Moreover,the Allies didn't give İtaly the territories where the Allies promised to give in return for attending the war.İtaly had to the war empty handed.İtaly which had big dreams about the war left the war by losing its many territories.