Bipolar bozukluk tanılı hastaların ve birinci derece yakınlarının duygu düzenleme güçlüklerinin belirlenmesi
Investigation of emotion regulation difficulties of patients with bipolar disorder and first-degree relatives
  1. Tez No: 507078
  2. Yazar: FATİH SAĞLAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EDA ASLAN ÜÇKARDEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Bipolar Disorder, Emotion Regulation Difficulties
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bipolar Bozukluk(BPB); ataklarla karakterize, kronik, etyolojisinde genetik etkenlerin önemli olduğu bir duygudurum bozukluğudur. Duygu düzenleme güçlüğü psikiyatrik hastalıklarla ilişkisi gittikçe önem kazanmaktadır. Amacımız bipolar bozukluk tanılı hastalarda ve birinci derece yakınlarında ile sağlıklı kontrol grubu karşılaştırılarak duygu düzenleme güçlüğünü araştırmaktır. Mersin Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Psikiyatri Polikliniğinde takip edilmekte olan BPB tanılı 64 hasta ve 64 hasta yakını ile diğer polikliniklerde başvuran 66 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya dâhil edildi. Çalışmayı kabul eden tüm katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu ve Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği(DDGÖ) uygulandı, ek olarak hasta grubuna SCID-I, Yaşam Kalitesi Ölçeği(SF), Morisky Tedaviye Uyum Ölçeği(MTUÖ), Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği(HDDÖ) ve Young Mani Derecelendirme Ölçeği(YMDÖ), hasta yakınına ise Duygu Dışavurum Ölçeği(DDÖ) uygulandı. Sonuçlar SPSS 21.0 programı ile istatiksel olarak analiz edildi. Çalışmamızın temel bulgusu; DDGÖ alt ölçekler ve toplam puanda hasta grubunun, hasta yakını ve sağlıklı kontrollere göre anlamlı olarak daha yüksek puanlar aldıkları saptanmasıdır, ancak hasta yakını ile sağlıklı kontroller arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Bir diğer bulgu DDGÖ alt ölçekler ve toplam puanda yüksek puan alanların; SF alt ölçeklerde daha düşük puanlar aldıkları saptandı. Depresif atakta olan hastalarda ise DDGÖ Kabullenmeme, Dürtü, Açıklık alt ölçekleri ve toplam puan ile HDDÖ puanı arasında anlamlı pozitif ilişki saptandı. Ayrıca DDGÖ Strateji, Açıklık alt ölçek puanları ve toplam puanı yüksek olan hastalarda geçirmiş oldukları atak sayısı da daha yüksek bulundu. Hasta yakınlarında ise DDGÖ-Hedefler ile DDÖ- Eleştiricilik/Düşmanlık (ED) ve DDÖ-Toplam arasında istatistiksel anlamlı pozitif ancak zayıf ilişki saptandı. Sonuç olarak çalışmamızda duygu düzenleme güçlüğünün; BPB hastalarında, hastaların yaşam kalitesi ve işlevselliği, hastalık belirtilerinin şiddeti ve geçirilen atak sayısı ile ilişkisi saptanmıştır. Genel olarak, sonuçlar geçmişteki araştırmaların sonuçlarıyla uyumludur ve duygu düzenleme güçlüğü kullanımına destek olacak yeni bilgiler sunmaktadır. Çalışmamızın en önemli özelliği BPB hasta yakınlarında duygu düzenleme güçlüğünü araştıran ilk tez çalışması olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Bipolar disorder(BD) characterised by episodes is a chronic mood disorder that genetic factors are important in the etiology. The relationship between emotion regulation difficulties and psychiatric disorders is becoming increasingly important. Our aim is to investigate the emotion regulation difficulties by comparing healthy control group with bipolar disorder patients and first-degree relatives. 64 patients with BD, 64 patient's first-degree relatives and 66 healthy controls were included in the study, which were followed in Mersin University Research and Practice Hospital Outpatient Clinic of Psychiatry. Sociodemographic Information Form and Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS) were filled to all participants who accepted to study. In addition; SCID-I, Short Form-36 (SF-36), Morisky Medication Adherence Scale (MMAS), Hamilton Depression Rating Scale (HDRS) and Young Mania Rating Scale (YMRS) were filled to the patient group and Turkish Expressed Emotion Scale (EE) was filled to relatives. Statistical analyses were performed with SPSS 21.0 computer program. The main finding of our study; DERS subscales and total scores in patients group were found to have significantly higher scores than patient's relatives and healthy controls, but no significant relationship was found between relatives and healthy controls. Another finding that who score high scores on DERS receive lower scores on SF-36. In depressed patients, there was a significant positive correlation between HDRS total score and DERS Nonacceptance, Impulse, Clarity subscale ve total scores. In addition, patient with higher DERS Strategy, Clarity subscale scores and total score had more episodes. In patient's relatives, there was a statistically significant positive but weak relationship between the DERS-Goals and EE-Criticism/Hostility and total scores. As a result of our study, emotion regulation difficulties were found relationship with functionality and quality of life of patients, the number of episodes and severity of the symptoms in BD patients. In general, the results of our study are consistent with the results of previous studies and provide new information on the emotion regulation difficulties.