Tek akciğer ventilasyonu uygulanan hastalarda farklı ventilasyon stratejilerinin akciğer mekanikleri üzerine etkisi
The effect of different ventilation strategies on lung mechanics in the patients with one lung ventilation
- Tez No: 507239
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEDİHA TÜRKTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Fiberoptik bronkoskop, tek akciğer ventilasyonu, tidal volüm, video yardımlı torakoskopik cerrahi, Fiberoptic bronchoscope, one lung ventilation, tidal volume, video assisted thoracoscopic surgery
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Çalışmamızda tek akciğer ventilasyonu yapılan hastalarda farklı tidal volüm uygulamalarının akciğer mekanikleri üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Elektif video yardımlı torakoskopik cerrahi uygulanacak ASA I-II sınıfı, 18-65 yaş arası 46 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların yaş, cinsiyet, ağırlık, boy, tanı, pre-op FEV1, pre-op FEV1/FVC değerleri ve sigara öyküsü kaydedildi. Bilgisayarlı randomizasyon yöntemi ile 3 gruba ayrılan hastalar 1.5-2 mg/kg %1 propofol ile anestezi indüksiyonunu takiben 0,5 mg/kg rokuronyum ile kas gevşekliği sağlanarak çift lümenli tüp ile entübe edildi ve tüpün yeri fiberoptik bronkoskopla doğrulandı. Anestezi idamesi %5-6 desfluran ve O2-hava karışımı ile sağlandı. Çift akciğer ventilasyonu sırasında: TV 6-8 ml/kg, FiO2 %21-70, PEEP 5 mmHg, frekans 10/dk, I/E:1/2 olacak şekilde mekanik ventilasyon uygulandı. Tek akciğer ventilasyonu sırasında ise; Grup I: FiO2 %21-70, tidal volüm 8 ml/kg, frekans 10/dk, I/E:1/2, PEEP 5 mmHg Grup II: FiO2 %21-70, tidal volüm 6 ml/kg, PEEP 5 mmHg, frekans PaCO2 35-45 mmHg olacak şekilde Grup III: FiO2: %21-70, tidal volüm 4 ml/kg, PEEP 5 mmHg, frekans PaCO2 35-45 mmHg olacak şekilde ventile edildi. Üç grupta da arter kan gazı değerleri ameliyatın başlangıcında (giriş), tek akciğer ventilasyonu başladıktan 10 dk sonra, tek akciğer ventilasyonu sonlandırıldıktan 10 dk sonra ve ekstübasyondan 10 dk sonra alındı. Eşzamanlı olarak hemodinamik veriler (KAH, OAB, SpO2), solunum yolu basınçları (Ppeak, Pplato, PEEP), AKG değerleri (PaO2, PaCO2, pH, BE) ve FiO2, dakika volümü (MV), EtCO2, solunum frekansı kaydedildi. Tüm hastaların ekstübasyon süresi, ameliyat süresi ve kullanıldıysa kan ürünü miktarı kaydedildi. Hastalar hastaneden taburcu edilene kadar günlük takip edilerek yoğun bakım ihtiyacı/süresi, postoperatif komplikasyonlar, taburculuk süresi ve 28 günlük mortalite kaydedildi. Bulgular: Çalışmamızın primer sonucu olarak gruplar arasında arteriyal oksijenasyon açısından istatistiksel açıdan anlamlı bir fark saptanmadı. Giriş ve tek akciğer ventilasyonu başlangıç PaCO2 değerleri Grup II'de diğer iki guba göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmakla birlikte klinik olarak kabul edilen değerler arasında tespit edildi (35-45 mmHg). Gruplar arasında postoperatif oksijenizasyon, yoğun bakım ihtiyacı ve süresi, taburculuk süresi, postoperatif komplikasyon ve 28 günlük mortalite açısından anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Elektif video yardımlı torakoskopik cerrahide tek akciğer ventilasyonu uygulanan hastalarda uygun dakika hacmi korunarak ve çift lümenli tüpün yeri fiberoptik bronkoskopla doğrulandığı sürece 4 ml/kg, 6 ml/kg ve 8 ml/kg TV uygulamalarının hemodinami, akciğer mekanikleri, hastanede kalış süresi, yoğun bakım ihtiyacı, postoperatif komplikasyon ve mortalite üzerine etkilerinin benzer olduğu ve güvenle uygulanabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we compared the effect of different tidal volume (TV) applications on lung mechanics during one lung ventilation. Materials and Methods: Patients scheduled for elective VATS (Video-Assisted Thoracoscopic Surgery), ASA I-II, age between 18-65 years (n=46) were included in this study. Age, gender, weight, height, diagnosis, operation type, pre-op FEV1, pre-op FEV1 / FVC values and history of smoking were recorded preoperatively. Patients divided into 3 groups by computerized randomization method. Anesthesia induction was introduced with 1,5-2 mg/kg 1% propofol and 0,5 mg/kg rokuronyum. All the patients were intubated with double lumen tube and confirmed by fiberoptic bronchoscopy (FOB). During double lung ventilation, all the patients were ventilated as VT 6-8 ml/kg, FiO2 %21-70, PEEP 5 mmHg, frequency 10/dk, I/E:1/2. During the one lung ventilation the patients were ventilated as follows; Grup I: FiO2 %21-70, tidal volume 8 ml/kg, frequency 10/dk, I/E:1/2, PEEP 5 mmHg Grup II: FiO2 %21-70, tidal volume 6 ml/kg, PEEP 5 mmHg, frequency set to be PaCO2 35-45 mmHg Grup III: FiO2: %21-70, tidal volume 4 ml/kg, PEEP 5 mmHg, frequncy set to be PaCO2 35-45 mmHg. Arterial blood gas values were obtained at the beginning of the operation (entry), 10 minutes after the onset of one lung ventilation, 10 minutes after the end of one lung ventilation and 10 minutes after extubation in all groups. Hemodynamic data (HR, MAP, SpO2), respiratory pressures (Ppeak, Pplato, PEEP), arterial blood gas values (PaO2, PaCO2, pH, BE) and FiO2, minute volume (MV), EtCO2, frequency were recorded simultaneously. The duration of extubation, the duration of surgery and the amount of blood products if they were used were recorded. The patients were followed up daily until they were discharged in terms of intensive care need/duration, postoperative complications, discharge time and 28 days mortality. Results: There was no statistically significant difference in arterial oxygenation between the groups as the primary outcome of our study. Although PaCO2 values of entry and the onset of one lung ventilation were significantly higher in the Group II than the other groups, however they were clinically acceptable values (35-45 mmHg). There were no significant differences between the groups in terms of postoperative oxygenation, the length of stay intensive care unit, discharge time, postoperative complications and 28 days mortality. Conclusions: In video assisted thoracoscopic surgery, 4 ml/kg, 6 ml/kg and 8 ml/kg tidal volume applications have similar effects on hemodynamics and pulmonary mechanics provided that the appropriate minute volume is maintained and double lumen tube's location is confirmed with FOB during one lung ventilation. They have not negative effects on hospital stay, intensive care need, mortality and postoperative complication so they can be used safely during one lung ventilation.