Evlilik öncesi cinsel sağlık/üreme sağlığı eğitiminin yeni evli kadınların bilgi düzeyi ve evlilik uyumuna etkisi
The effect of pre-marital sexual health / reproductive health education on the newly married women's knowledge level and marital adaptation
  1. Tez No: 507256
  2. Yazar: ÖZLEM KAPLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLAY BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel doyum, Cinsel sağlık/Üreme sağlığı, Evlilik öncesi danışmanlık, Evlilik uyumu, Hemşirelik, Sexual health/Reproductive health, marital adjustment, sexual satisfaction, nursing, premarital counseling
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
EVLİLİK ÖNCESİ CİNSEL SAĞLIK/ÜREME SAĞLIĞI EĞİTİMİNİN YENİ EVLİ KADINLARIN BİLGİ DÜZEYİ VE EVLİLİK UYUMUNA ETKİSİ Özlem KAPLAN Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı Yüksek Lisans, Şubat 2018 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Tülay BÜLBÜL, ÖZET Bu araştırma evlilik öncesi Cinsel Sağlık/Üreme Sağlığı (CS/ÜS) eğitiminin yeni evli kadınların bilgi düzeyi, evlilik uyumu ve cinsel doyumuna etkisini belirlemek amacıyla planlanmış olup, öntest-sontest kontrol gruplu desene dayanan deneysel bir araştırmasıdır. Araştırma evrenini Mustafa Kızıklı Aile Sağlığı Merkezine evlilik öncesi sağlık raporu almak için gelen gönüllü kadınlar oluşturmaktadır. 184 kadınla planlanan çalışma 149 kadınla tamamlanmıştır. Çalışmada veri toplama araçları olarak; Kişisel Bilgi Formu, Evliliğe Yönelik İnanç ve Tutumlar Ölçeği; Sağlık İnanç Modeli (SİM) , Cinsel Konular ile İlgili Bilgi Düzeyine İlişkin Değerlendirme Formu (CKBD), Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği-Kadın Formu (GRISS) ve Evlilik Uyum Ölçeği (EUÖ) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ki-kare, bağımsız örneklem t testi, bağımlı örneklem t testi, Mann-Whitney U testi, Pearson korelasyon analizleri kullanılmıştır. Deney grubundaki kadınlara nikah/düğün öncesinde, randevu verilerek belirlenen günlerde araştırmacı tarafından bireysel ya da küçük gruplar oluşturulmuştur. Her bir gruba haftada bir gün, ortalama 120 dakika süre ile toplamda iki seans (240 dk) eğitim verilmiştir. Kontrol grubundaki kadınlara herhangi bir eğitim verilmemiştir. Deney ve kontrol grubundaki kadınlardan evlilik süresinde dört ayı tamamladıktan sonra tüm ölçek ve formları doldurmaları istenmiştir. Deney ve kontrol grubundaki kadınlar tanıtıcı özellikler bakımından benzerdir. Eğitim öncesi grupların bilgi düzeyleri benzerken, eğitim sonrasında deney grubu bilgi puanının kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde arttığı tespit edilmiştir (p0.05). Bu çalışma sonucunda uygulanan CS/ÜS eğitiminin kadınların CKBD'lerini artırmada etkili olduğu fakat dört aylık bir sürede evlilik uyumlarına ve cinsel doyumlarına etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF PRE-MARITAL SEXUAL HEALTH / REPRODUCTIVE HEALTH EDUCATION ON THE NEWLY MARRIED WOMEN'S KNOWLEDGE LEVEL AND MARITAL ADAPTATION Özlem KAPLAN Erciyes University, İnstitute of Health Sciences Department of Nursing Masters Degree, February 2018 Advisor: Assist. Prof. Tülay BÜLBÜL, ABSTRACT This research was planned to determine the effect of premarital sexual health/reproductive health (SH/RH) education on the knowledge level, marital adjustment and sexual satisfaction of newly married women and is an intervention study based on pretest-posttest control group design. The research community is composed of volunteer women from the Mustafa Kızıklı Family Health who were to receive a premarital medical report. The planned study with 184 women was completed with 149 women. As data collection tools in this study; Personal Information Form, Beliefs and Attitudes Towards Marriage Scale, Health Belief Model (HBM), Evaluation Form on Levels of Knowledge on Sexual Issues (LKSI), Golombok-Rust Sexual Satisfaction Scale-Female Form (GRISS) and Marriage Compliance Scale (MCS) were used. For the evaluation of data chi-square, independent sample t test, dependent sample t test, mann whitney u test and pearson correlation analysis were used. Individuals or small groups were created by the researcher on days determined by giving an appointment to the women in the intervention group before the wedding . Each group was given two sessions (240 min) a total of 120 minutes a day, once a week. Women in the control group weren't given any education. Completion of all the scales and forms was requested from all the participants after completing four months in marriage. Women in the intervention and control group are similar in terms of their promotional characteristics. When the knowledge level of the pre-education grups are similar, the post- education intervention group information score was found to be significantly higher than the control group (p0.05). As a result of this study, it was concluded that the SH/RH training applied was effective in increasing the LKSI of the women but it did not affect the marital adjustment and sexual satisfaction within a period of four months