Yüksek mertebeden rasyonel fark denklemleri üzerine bir çalışma
A study on the higher-order rational difference equations
- Tez No: 507307
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Fark denklemi, Denge noktası, Global asimptotik kararlılık, Sınırlılık, Difference equation, Equilibrium point, Global asymptotic stability, Boundedness
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; fark denklemleri ile ilgili genel tanım ve teoremler verilmiştir. İkinci bölümde; rasyonel fark denklemleri ile ilgili yapılmış bazı çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde; başlangıç şartları ile AB, parametreleri negatif olmayan reel sayılar; C D, parametreleri pozitif reel sayılar ve fark denklemi tanımlanmış, bu denklemin pozitif çözümlerinin yakınsaklığı, sınırlılığı parametrelere ve başlangıç şartlarına bağlı olarak incelenmiş ve teorik sonuçlar için bazı nümerik örnekler verilmiştir. Dördüncü bölümde çalışmaya dair sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study consists of four sections. In the first section, general definitions and theorems related to difference equations were given. In the second section, informations about some of the studies regarding the rational difference equations studied before were given.In the third section, we defined the difference equation C D y are fixed positive integer. Also, the convergence and the boundedness of the positive solutions of this equation was investigated depending on the parameters and the initial conditions, and some numerical examples regarding the theoretical results were given. In the fourth section, some conclusions and suggestions were given.