Yaşa bağlı neovasküler makula dejenerasyonunda ranibizumab ve aflibercept tedavisi gerçek yaşam verileri
Real life data of neovascular type age related macular degeneration treatment with ranibizumab and aflibercept.
  1. Tez No: 507407
  2. Yazar: SERHAT ERMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURSAL MELDA YENEREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Aflibercept, ranibizumab, görme keskinliği, yaşa bağlı makula dejenerasyonu, gerçek yaşam verileri, Aflibercept, ranibizumab, best corrected visual acuity, age-related macular degeneration, real life experience
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Yaşa bağlı neovasküler makula dejenerasyonunda ranibizumab ve aflibercept tedavisi gerçek yaşam verilerini incelemek. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz Göz Kliniği'ne Ocak 2012- Ekim 2017 tarihleri arasında başvurmuş ve neovasküler tip yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD) tanısı almış 102 hastanın 102 gözü geriye dönük olarak tarandı. Çalışma kapsamında tüm hastaların optik koherens tomografi (OKT) ve fundus floresein anjiografi (FFA) bulguları incelendi. Geriye dönük olarak hastaların ilk başvuru anındaki, 1.ay, 3.ay, 6.ay ve 12. aydaki en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri (EİDGK), fundus muayene bulguları ve OKT ile yapılmış olan makula kalınlığı ölçümleri kaydedildi. İntravitreal ranibizumab ve aflibercept tedavisinin etkinliğini değerlendirmek amacıyla çalışma kapsamında hastaların kaydedilmiş en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri, makula kalınlıkları, intraretinal ve subretinal sıvı miktarlarındaki değişiklikler istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 102 hastanın takip süresi 1 yıldır. Hastaların %49'u kadın, %51'i erkektir. Ortalama yaş 73,74±8,77 yıldır. Hastaların %48'ine ranibizumab, %52'sine aflibercept enjeksiyonu yapılmıştır. Ortalama enjeksiyon sayısı ranibizumab grubunda 3,65± 1,45, aflibercept grubunda 3,77±1,51 olup gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). EİDGK ranibizumab grubunda başlangıç seviyesine göre 12. Ayda %26,8; aflibercept grubunda %25,61 artmış fakat gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Makula kalınlığı ranibizumab grubunda takip süresince %22,42, aflibercept grubunda %23,73 azalmış olarak bulunmakla birlikte gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. İntraretinal sıvı olan olgu sayısı ranibizumab grubunda %38,8, aflibercept grubunda %24,5 olarak tespit edilmiş, gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Subretinal sıvısı olan hasta sayısı ranibizumab grubunda %34,7, aflibercept grubunda %39,6 azalmış olup gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Yaşa bağlı neovasküler makula dejenerasyonunda intravitreal ranibizumab ve aflibercept uygulamalarının her ikiside makula kalınlığı, intraretinal ve subretinal sıvı miktarında azalma sağlamakta, EİDGK'da anlamlı artış sağlamaktadır. İntravitreal aflibercept enjeksiyonu yapılan hastalarda intraretinal ve subretinal sıvı miktarındaki azalma ranibizumab grubuna göre daha fazla olmakla birlikte bu fark istatistiksel olarak anlamlı seviyede değildir. İnravitreal ilaç uygulamalarında ranibizumab ve aflibercept karşılaştırıldığında her iki ilaç uygulamasının da birbirine üstünlüğü olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To analyze real life data of neovascular type age related macular degeneration treatment with ranibizumab and aflibercept. Materials and Method: 102 eyes of 102 patients diagnosed with neovascular type age related macular degeneration (AMD) admitted to our clinic between January 2012 – October 2017 were analyzed. Best corrected visual acuity (BCVA) on 1st evaluation, 1st, 3rd, 6th and 12th month follow – ups, fundus examination findings, macular thickness in optical coherence imaging (OCT) and fundus fluorescein angiography (FFA) findings were recorded from patient files retrospectively. To evaluate the efficacy of intravitreal ranibizumab and aflibercept treatment BCVA, changes in amount of intraretinal and subretinal fluid and macular thickness data are compared statistically. Findings: In this study, mean follow up period was 1 year. Of the 102 patients, 49% were female, 51% were male. Mean age was 73,74±8,77. 48% of patients were treated with ranibizumab and 52% were treated with aflibercept. There was no statistically significant difference in mean number of injections between ranibizumab group and aflibercept group (p>0.05), which was 3,65± 1,45 and 3,77±1,51 respectively. In 12 month follow up period, there was no statistically significant mean BCVA improvement difference between two groups (p>0.05). Mean BCVA was improved by 26.8% in ranibizumab group and by 25.61% in aflibercept group. Macular thickness was decreased by 22,42% in ranibizumab group and by 23,73% in aflibercept group during follow up period. There was no statistically significant difference between two groups. Number of patients with intraretinal fluid was decreased by 38,8% in ranibizumab group and by 24,5% in aflibercept group. This difference between two groups was not statistically significant (p>0.05). Number of patients with subretinal fluid was decreased by 34,7% in ranibizumab group, whereas it was 39,6% in aflibercept group. There was no statistically significant difference between two groups (p>0.05). Results: In neovascular type AMD, both ranibizumab and aflibercept injections decrease macular thickness, amount of intraretinal and subretinal fluid and increase BCVA. Although the results in terms of reduction in macular thickness and intraretinal / subretinal fluid seem to be better in aflibercept group, the difference between two groups was not shown to be statistically significant. When compared, intravitreal administration of ranibizumab and aflibercept was concluced to be non – inferior and superior to each other.