Kayseri çinko-kurşun üretim tesisleri atıklarının yol dolgu ve üstyapı tabakalarında kullanımı
The usage of Kayseri zinc-lead production plants wastes in road embankments and superstructure layers
- Tez No: 507420
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yol Üstyapı Tabakaları, Alttemel, Temel, CBR Deneyi, Esneklik Modülü Deneyi, Çinko Hammadde Atıkları, Road Superstructures, Subbase, Bose, CBR Experiment, Flexibility Module Experiment, Zinc Wastes
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Son yıllarda üretim sektörlerinin en büyük problemi, üretim sonucu ortaya çıkan katı atıklar ve bu atıkların geri dönüşüme kazandırılmasının üreticilere giderek artan maliyetidir. Bu yüzden atık malzemelerin yeniden üretime kazandırılması tüm dünyada gün geçtikçe önem kazanmakta ve bu konuya yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu atıkların en az maliyette ve en hızlı şekilde kullanımı ise genel olarak yol inşaatlarında olmaktadır. Bu çalışmada Kayseri Çinko - Kurşun üretim tesisi atıkları, yol dolgusu ve yol üstyapı tabakalarında kullanılmıştır. Atık malzemenin, yol üstyapı tabakalarından alttemel ve temel tabakalarında belirli oranlarda karıştırılarak kullanılabilirliği araştırılmış ve yapılan değerlendirmelerde Karayolları Teknik Şartnamesinde belirtilen şartname limitleri göz önünde bulundurulmuştur. Modifiye Proktor ve CBR (California Bearing Ratio) yöntemi kullanılarak yapılan bu deneysel çalışmalarda Karayolları 6.Bölge Müdürlüğü'ne ait Pamuktepe Taş Ocağından üretimi yapılan kalker ile ÇİNKOM A.Ş.' de stok sahasında bulunan atık cüruf kullanılmıştır. Taş ocağı malzemelerine alttemel ve temel dizaynı yapılmış, bu dizaynlar doğrultusunda farklı oranlarda taş ocağı malzemesi yerine cüruf malzeme katılarak cüruf malzemenin meydana getirdiği olumlu ve olumsuz etkiler araştırılmıştır. Belirli oranlarda kullanılan cürufun yol üstyapı tabakalarında aranan niteliklerinden bazılarını olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Deney sonucunda atık cüruf ilavesi ile bu malzemenin dolgu ve üstyapı alttemel temel tabakalarında ayrı ayrı belirlenen oranlarda kullanılabilir olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The biggest problems of the production sectors in recent years are solid wastes that are the result of production and increasing cost to the producers of the recycling. Recycling of waste materials due to these high costs is becoming increasingly important all over the world, and studies have been started to use these materials in various fields. The most cost-effective and fastest way to use these wastes is in road constructions in general. In this study, Kayseri Zinc - Lead production plants wastes has been used in road filler and road superstructure layers. Waste materials availability has been investigated layers in certain ratios mixing from road superstructure layers such subbase and base and the limits of specification specified in Highways Technical Specification have been taken into consideration. Experimental studies using Modified Proctor and CBR (California Bearing Ratio) method used limestone produced from Pamuktepe quarry which is belonging to Karayolları 6th Regional Directorate and waste slag which is in stock in ÇİNKOM A.Ş. The subbase and base design of the quarry materials were designed and the positive and negative effects of the slag material were investigated by adding the slag material instead of the stone furnace material at different rates in line with these designs It has been observed that the slag used at certain ratios positively influences some of the qualities sought in the road superstructures. A good design work which can be done by taking into account these experimental works will make the slag which is in waste and causes environmental pollution to be economized.