Folik asit eksikliği saptanan vakalarımızın sosyoekonomik, demografik ve beslenme yönünden değerlendirilmesi
Evaluation of socioeconomic, demographic and nutritional properties of patients with folic acid deficiency
- Tez No: 507421
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ORHANER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Folik asit eksikliği, beslenme alışkanlıkları, sosyoekonomik faktörler, B12 vitamin, çocuk, Folic acid deficiency, dietary habits, socioeconomic factors, vitamin B12, children
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
AMAÇ: Folik asit eksikliği olan çocuklarda sosyoekonomik, demografik faktörler ile beslenme alışkanlıklarını değerlendirmeyi ve sağlıklı kontrollerle karşılaştırmayı amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran 140folik asit eksikliği hastası ile yaş ve cinsiyet uyumlu 88 sağlıklı kontrol birey çalışmaya dahil edildi. Ailelerin sosyoekonomik durum ve eğitim seviyesi ile çocukların beslenme alışkanlıklarını değerlendiren bir anket kullanıldı. Çocukların folik asit, B12 vitamin, ferritin ve hemogram değerleri kaydedildi. BULGULAR: Folik asit eksikliği 12-18 yaş çocuklarda,0-11 yaş çocuklara göre daha yüksek orandaydı (p˂0.01). Çalışma grubu kontrol grubu ile karşılaştırıldığında daha düşük folik asit ve B12 vitamin düzeylerine sahipti (sırasıyla p˂0.001, p˂0.01). İki grup arasında ferritin, hemoglobin, MPV, MCV, RDW, WBC and PLT düzeyleri farklılık göstermedi. Folik asit eksikliği ile sosyoekonomik faktörler ve beslenme alışkanlıkları arasında anlamlı ilişki yoktu. SONUÇ: Çocuklarda folik asit eksikliği risk faktörlerini değerlendiren geniş ölçekli çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: We aimed to evaluate socioeconomic, demographic factors and dietary habits in children with folic acid deficiency and to compare results with healthy subjects. MATERIAL AND METHODS: 140 patients with folic acid deficiency and 88 age- and gender-matched healthy control subjectsadmitted to Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospitalwere enrolled in this study. A questionnaire were used to evaluate socioeconomic status and education level of families and dietary habits of childrens. Folic acid, vitamin B12, ferritin and hemogram values of children were recorded. RESULTS: Folic acid deficiency was more common in children aged 12-18 years compared with aged 0-11 years (p˂0.01).The study group had statistically significant lower folic acid and vitamin B12 levelsas compared to control group (p˂0.001, p˂0.01respectively). Ferritin, Hb, MPV, MCV, RDW, WBC and PLT levels did not differ between two groups. There was no significant association between folic acid deficiency and socioeconomic factors, dietary habits. CONCLUSIONS: Large scale multicenter studies are needed to evaluate risk factors of folic acid deficiency in children.