Akut iskemik serebrovasküler hastalık tanılı hastalarda serum homoarjinin düzeyinin rolü
The role of plasma homoarginin levels in patients with diagnosis of acute cerebrovascular disease
  1. Tez No: 507435
  2. Yazar: ESMA KIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED EVVAH KARAKILIÇ, UZMAN MURAT DOĞAN İŞCANLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: homoarginin, serebrovasküler hastalık, modifiye rankin skoru, National Institutes of Health Stroke Scale skoru, homoarginin, cerebrovascular disease, modified rankin score, National Institutes of Health Stroke Scale score
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Serebrovasküler hastalıklar (SVH) tüm dünya ve ülkemizde mortalite ve morbidite yüksekliği nedeni ile gün geçtikçe artan bir öneme sahiptir. Beyin ve serebral arterlerdeki nöronal nitrik oksit sentaz keşfi ile birlikte nitrik oksitin beyin perfüzyonunda kritik bir role sahip olduğu düşünülmektedir. L-arjinin nitrik oksit üretimi için bir substrattır. Son yıllarda yapılan çalışmalar endojen amino asit olan L-homoarjinin düşük seviyelerinin kardiyovasküler ve serebrovasküler hastalıklarda mortalite üstünde etkisi olduğu olduğu bildirilmiştir. Çalışmamızda L-homoarjinin, iskemik serebrovasküler hastalık tanılı hastalarda serum düzeyinin mortalite ve morbidite ile ilişkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi etik kurulunun 1199/2017 sayı ve 08/02/2017 tarihli onayı alınarak ve prospektif kesitsel tek merkezli çalışma olarak yapıldı. Acil Tıp kliniğinde 1 Şubat 2017 – 31 Mayıs 2017 tarihleri arasında SVH öntanısı alan hastalardan kan homoarjinin düzeyi ölçümü (1 adet jelsiz biyokimya tüpüne) amacıyla kan alındı. Yaş, cinsiyet, şikayet, semptomların başlama süresi, komorbid hastalıklar, acil serviste uygulanan tedavi, homoarginin düzeyi ile birlikte diğer laboratuvar testleri, bilgisayarlı beyin tomografisi sonucu, manyetik rezonans görüntüleme sonucu ve hastalığın sonuçlanması kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya 50'si (%56,8) erkek olmak üzere 88 hasta dahil edildi. Hastaların ortalama yaşları 60,1±16,9 yıl idi. Tüm hastaların %70,5'inde ko-morbid hastalık vardı. En sık ko-morbid hastalık ise hipertansiyon olarak görüldü (n=53; %60,2). Ortalama semptom süresi 4,5±9,5 saat idi. Hastaların %36,4'ü semptom başlangıcından itibaren ilk 1 saat içerisinde acil servise başvurmuşken %5,7'si 24 saatten daha uzun sürede acil servise başvurmuştu. En sık görülen semptomlar uyuşma hissi (%68,2), kuvvet kaybı (%56,8), bulantı ve kusma (%56,8) idi. Çalışma hastalarının %59,1'inde hastaneye yatış yapılmıştı, yoğun bakıma yatış oranı %12,5 ve hastane içi mortalite oranı %3,4 olarak tespit edildi. Hastaların taburculuk sırasında modifiye rankin skoruna göre %88'i iyi sonuç ve %12,0'si kötü sonuç olarak değerlendirilmişti. Homoarginin düzeyi hasta ve kontrol grubunda benzerdi. Taburculuk sırasındaki modifiye rankin skorunun iyi veya kötü sonuç olanlarda homoarginin düzeyi benzerdi. Exitus ve taburculukta modifiye rankin skoru durumu ile homoarginin düzeyinin ilişkisi yoktur. İskemik alan ve hacimleri bir acil tıp asistanı ve radyoloji asistanı tarafından eş zamanlı ölçülmüş ve kaydedilmiştir. İskemik alan ve hacim ölçümlerinin her iki gözlemci tarafından ölçümünün de National Institutes of Health Stroke Scale skoru veya homoarginin düzeyi ile korelasyonu yoktu. İskemik alan ve hacim ölçümünde gözlemciler arası uyum yüksekti. Sonuç: Sonuç olarak homoarginin kardiyovasküler ve serebrovasküler hastalıkta mortalite ve morbidite ile ilişkili bulunmasına rağmen çalışmamızda homoarginin düzeyi ile bir kolerasyon saptanmamıştır. Vaka sayısının ve exitus ile sonuçlanan hasta sayısının az olması nedeniyle daha büyük vaka grupları ile çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
THE ROLE OF PLASMA HOMOARGININ LEVELS IN PATIENTS WITH DIAGNOSIS OF ACUTE CEREBROVASCULAR DISEASE Objective: Cerebrovascular diseases (CVD) has a growing and increasingly prevalent mortality and morbidity rate all over the world and in our country. It has a critical role in fixation and perfusion with the association of brain and cerebral arteries with neuronal nitric oxide. L-arginine is a substrate for nitric oxide. L-homoarginine, an endogenous amino acid, was found to have effect on mortality in cardiovascular and cerebrovascular diseases at low levels. In our study, we investigated the relationship between L-homoarginine and mortality or morbidity in ischemic cerebrovascular diseases. Materials and Methods: This study was performed by The University of Health Sciences, Ankara Numune Education and Research Hospital ethics committee began with the approval. Blood was collected from the patients in the Emergency Medical Clinic between February 1, 2017 and May 31, 2017 for the measurement of blood homoarginin levels (1 gel-free biochemical tube). Age, gender, complaint, duration of onset of symptoms, co-morbid diseases, emergency service treatment, homoarginine level as well as other laboratory tests, computed tomography results, magnetic resonance imaging results and disease outcome were recorded. Results: Eighty-eight patients, 50 of whom were men (56.8%), were included in the study. The mean age of the patients was 60.1±16.9. Co-morbid disease was present in 70.5% of all patients. The most frequent co-morbidity was hypertension (n=53; 60.2%). The mean symptom duration was 4.5±9.5 hours. 36,4% of the patients applied to the emergency service within the first hour and 5.7% applied to the emergency service for longer than 24 hours. The most common symptoms were numbness (68.2%), loss of strength (56.8%), nausea and vomiting (56.8%). 59,1% of the study patients were admitted to the hospital, intensive care hospitalization rate was 12,5% and mortality rate was 3,4%. 88% of the patients had a good outcome and 12.0% had a poor outcome according to the modified rankin score. The homoarginine level was similar in the patient and control groups. The modified rankin score at discharge was similar to the homoarginin level in those with good or poor outcome. There was no relation between homoarginine levels and hospitalization, intensive care admission or discharge without hospitalization. The ischemic area and volumes were simultaneously measured and recorded by an emergency medical assistant and radiology assistant. There was no correlation between measurements of ischemic area and volume by both observers with National Institutes of Health Stroke Scale score or homoarginine level. Interobserver agreement was high in the measurement of ischemic area and volume. Discussion: As a result, although homoarginine was associated with mortality and morbidity in cardiovascular disease, no significant relationship was observed in our study. There is need to work with larger groups of cases as the number of cases and the number of patients resulting with exitus were low.