Pigmente purpurik dermatozlu hastalarda tekstil ürünlerine karşı kontakt duyarlılık
Contact sensitivity to textile dyes in patients with pigmented purpuric dermatoses
  1. Tez No: 507650
  2. Yazar: İREM ÖZTÜRK ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. EVREN ODYAKMAZ DEMİRSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Pigmente purpurik dermatoz, yama testi, tekstil serisi, Pigmented purpuric dermatoses, patch test, textile series
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET: PİGMENTE PURPURİK DERMATOZLU HASTALARDA TEKSTİL BOYALARINA KARŞI KONTAKT DUYARLILIK Giriş ve amaç: Pigmente purpurik dermatozlar, kahverengi veya sarı renkli peteşi, purpura ve bazen telenjiektazi ile karakterize bir grup dermatozdur. Etyolojisi kesin olarak bilinmemektedir. Son zamanlarda kontakt duyarlılığın hastalığın etyolojisinde rolü olabileceği düşünülmektedir. Lezyonlar çoğu hastada alt ekstremiteden başlar ve genellikle bu bölgede sınırlı kalır. Bu bölge tekstil ürünlerinin deri ile sıkı temas ettiği bir bölgedir. Ayrıca tekstil boyaları purpurik tip kontakt dermatite neden olabilmektedir. Bu nedenlerle pigmente purpurik dermatozların etyolojisinde tekstil ürünlerine karşı kontakt duyarlılığın rolü olabileceği düşünülmüş ve bu düşünceden yola çıkarak çalışmamız planlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza pigmente purpurik dermatoz tanısı alan hastalar dahil edildi. Tekstil boyaları, tekstil maddeleri ve koruyucuları içeren 33 alerjenden oluşan tekstil serisi (Chemotechnique Diagnostics TF-1000) IQ ultra chamber aracılığıyla çalışmaya alınan tüm hastaların sırtlarına yapıştırılarak yama testi yapıldı. Test alanları 48., 72., 96. saatlerde ve 7. günde Uluslararası Kontakt Dermatit Araştırma Grubu değerlendirme kriterlerine göre değerlendirildi. Değerlendirme sonuçları hasta dosyalarına kaydedildi ve sonuçlar istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya pigmente purpurik dermatoz tanısı alan 18 (%60) erkek ile 12 (%40) kadın olmak üzere toplam 30 hasta dahil edildi. Tüm çalışma grubunun yaş ortalaması 54,6±15,8 yıl olarak bulundu. Çalışma grubundaki tüm hastaların lezyonlarının yerleşim yerleri; 22 (%73,3) hastada sadece alt ekstremite, 5 (%16,7) hastada alt ekstremite ve gövde, 3 (%10) hastada alt ve üst ekstremite idi. Çalışmaya alınan toplam 30 hastanın 23'ünde (%76,7) Schamberg hastalığı, 5'inde (%16,7) liken aureus, 2'sinde (%6,7) Majocchi hastalığı saptandı. Tüm hastalarda lezyonların süresi ortalama 43,1±67,4 ay olarak saptandı. Çalışmaya alınan 30 pigmente purpurik dermatozlu hastanın hiçbirinde yama testi değerlendirme sonuçlarında kontakt duyarlılık saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda pigmente purpurik dermatozlu hastaların hiçbirinde tekstil boyalarına karşı kontakt duyarlılık saptanmadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: CONTACT SENSITIVITY TO TEXTILE DYES IN PATIENTS WITH PIGMENTED PURPURIC DERMATOSES Introduction and aim: Pigmented purpuric dermatoses are a group of dermatoses characterized by brown or yellow petechia, purpura and sometimes telangiectasia. The etiology of pigmented purpuric dermatoses is unclear. Recently, contact sensitivity is thought to play a role in the etiology of the disease. The lesions begin at the lower extremities in most patients and are usually limited to this region where textile products are in tight contact with the skin. Also, textile dyes can cause purpuric type contact dermatitis. For this reason, it has been thought that contact sensitivity to textile products may play a role in the etiology of pigmented purpuric dermatoses and our study is planned after this theory. Materials and methods: Patients who were diagnosed with pigmented purpuric dermatoses were included in our study. Patch test was applied at the back of all patients with textile series (Chemotechnique Diagnostics TF-1000) which have 33 allergens containing textile dyes, material and protectors by IQ Ultra Chamber. Test sites were evaluated at 48, 72, 96. hours and 7th day according to the criteria of the International Contact Dermatitis Research Group. The evaluation results were recorded in patient files and the results were statistically compared. Results: Eighteen males (60%) and 12 females (40%), totally 30 patients diagnosed with pigmented purpuric dermatoses were included in the study. The average age of the study group was 54,6 ± 15,8 years. The location of lesions of all patients in the study group were: lower extremities in 22 (73.3%) patients, lower extremities and trunk in 5 (16.7%) patients, and upper and lower extremities in 3 (10%) patients. Schamberg disease was found in 23 patients (76.7%), lichen aureus in 5 patients (16.7%) and Majocchi disease in 2 patients (6.7%) of 30 patients in all. The mean duration of lesions was 43.1 ± 67.4 months in all patients. No contact sensitivity was detected in any of 30 patients with pigmented purpuric dermatoses in our study. Conclusıon: In our study, none of the patients with pigmented purpuric dermatoses had any contact sensitivity to textile dyes.