Kalp yetersizliği nedeniyle kardiyoloji kliniği'nde tedavi gören hastalara uygulanan sorun çözme eğitiminin sorun çözme becerilerine yaşam kalitesine ve depresyon puanlarına etkisi
The effects of the problem solving education on problem solving skills quality of life and depression scors performed to heart failure due to cardiology clinic of treated patients
- Tez No: 507695
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURAY ŞİMŞEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kalp yetersizliği, hemşirelik, sorun çözme eğitimi, depresyon, yaşam kalitesi, Heart failure, nursing, problem solving training, depression, quality of life
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
KALP YETERSİZLİĞİ NEDENİYLE KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ'NDE TEDAVİ GÖREN HASTALARA UYGULANAN SORUN ÇÖZME EĞİTİMİNİN SORUN ÇÖZME BECERİLERİNE YAŞAM KALİTESİNE VE DEPRESYON PUANLARINA ETKİSİ Sibel POLAT Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Doktora Tezi, Mart 2018 Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Nuray ŞİMŞEK ÖZET Çalışma, kardiyoloji kliniğinde kalp yetersizliği nedeniyle yatan hastalara uygulanan sorun çözme eğitiminin; sorun çözme becerilerine, yaşam kalitesine ve depresyon belirti düzeyine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırma randomize kontrollü müdahalesel çalışma olarak; 27 müdahale, 26 kontrol grubunda olmak üzere 53 hasta ile yürütüldü. Çalısmada etik kurul onayı ile bireylerden yazılı bilgilendirilmiş gönüllü olur alınmıştır. Veriler; kişisel bilgi formu, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Macnew Kalp Hastalığı Sağlıkla İlgili Kaliteli Yaşam Anketi, Sosyal Problem Çözme Envanteri- kısa formu (SPÇE) kullanılarak toplandı. Müdahale grubuna, 2 hafta haftada 2 seans olmak üzere 4 seans bireysel sorun çözme eğitimi verildi. Veriler, bağımsız örnekler t testi, tekrarlı ölçüm varyans analizi, Mann Whitney U testi, Pearson Ki-Kare testi, Fisher Exact test ve Post Hoc testleri kullanılarak değerlendirildi. Eğitim sonrası, müdahale grubunda BDÖ puan ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma olduğu, SPÇE ve MacNew Kalp Hastalığı Sağlıkla İlgili Kaliteli Yaşam Anketi puan ortalamalarında ise istatistiksel olarak anlamlı bir artış olduğu (p0.05). Sonuç olarak; Sorun çözme eğitiminin kalp yetersizliği hastalarında sorun çözme becerilerine, yaşam kalitesine ve depresif belirtiler üzerine olumlu etkisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF THE PROBLEM SOLVING EDUCATION ON PROBLEM SOLVING SKILLS QUALITY OF LIFE AND DEPRESSION SCORS PERFORMED TO HEART FAILURE DUE TO CARDIOLOGY CLINIC OF TREATED PATIENTS Sibel POLAT Erciyes University, Health Sciences Institute Mental Health and Illness Nursing Department Doctorate Thesis, March 2018 Counsellor: Dr. Associate Nuray ŞİMŞEK ABSTRACT This study is aim to determine the effect of the problem solving training applied to patients with heart failure in the Cardiology Clinic; on their problem solving skills, quality of life and depression symptom levels. The research was carried out as a randomized controlled experimental study with 27 experiments, 26 control patients. In the study, with the approval of the ethics committee, a written informed consent form was obtained from the participants. Data were collected by means of; a personal information form, Beck Depression Scale, Macnew heart disease health-related quality of life questionnaire, social problem solving inventory – short form. For the experimental group, 4 sessions of individual problem solving training were given, including 2 sessions per week for 2 weeks. Data were evaluated using a t-test, Repeated Measures ANOVA, Mann Whitney U test, Pearson Chi-Square test, Fisher Exact test and Post Hoc tests. Post training, a significant statistically positive change was determined on depressive symptoms, problem solving skills and quality of life of the experimental group (p0.05). It was determined that the problem solving training had positive effects on problem solving skills, quality of life and depression symptoms of the patients with heart failure.