Nükleer manyetik rezonans'ın biyolojik etkilerinin mikronükleus oluşumu ve demir ile kalsiyum metabolizmaları açısından incelenmesi
- Tez No: 50772
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nükleer Manyetik Rezonans (NMR), biyolojik etkiler, MN yöntemi, demir metabolizması, kalsiyum metabolizması, Nuclear magnetic resonance (NMR), biological effects, Fe metabolim, Ca metabolism
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
iv ÖZET NÜKLEER MANYETİK REZONANSIN BİYOLOJİK ETKİLERİNİN MİKRONÜKLEUS OLUŞUMU VE DEMİR İLE KALSİYUM METABOLİZMALARI AÇISINDAN İNCELENMESİ TÜRKÖZ, Nazan Yüksek Lisans Tezi, Tez Yöneticisi; Prof Dr. Hüseyin Uysal Temmuz 1996, 47 sayfa Bu çalışmada, son yıllarda önemli bir gelişme olarak tıp dünyasında yerini alan MRG (Manyetik Rezonans Görüntüleme) tekniğinin potansiyel biyolojik etkileri üç açıdan incelenmiştir. Genetik etkiler kromozomal düzeyde MN ( Mikronükleus ) yöntemiyle, Demir (Fe) ve Kalsiyum (Ca) metabolizmaları üzerine fizyolojik etkiler ise biyokimyasal analiz yöntemleriyle yapılmıştır. Sonuç olarak, MR (Manyetik Rezonans)'da kullanılan; statik manyetik alan, gradient manyetik alan ve RF elektromanyetik alanının gerek ayrı ayrı gerekse birlikte kullanımının, kalsiyum metabolizması üzerine değiştirici bir etki meydana getirmediği ancak serumdaki Fe miktarını geçici olarak azalttığı saptanmıştır. Kromozomal düzeyde ise zamana bağlı olarak artan bir MN oluşumu gözlenmiştir. Fakat bu artışın hasta açısından risk oluşturmayacak düzeyde olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INVESTIGATION OF BIOLOGICAL EFFECTS OF NUCLEAR MAGNETIC RESONANCE ON MICRONUCLEUS FORMATION AND IRON AND CALCIUM METABOLISMS TÜRKÖZ, Nazan Msc in Nuclear Science, Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Uysal July 1996, 47 pages Magnetic resonance imaging (MRI) is an important development of the recent years and has taken its place in the medical field. In this study, the potential biological effects of MRI were examined on three different basis. The genetic effects were investigated on chromosomal level by micronucleus (MN) method whereas the physiological effects on Fe and Ca metabolisms were examined by means of biochemistrical analysis methods. As a conclusion, static magnetic, gradient magnetic and electromagnetic fields which are currently being used in the MR system, were found to have no effect on the Ca metabolism; but to cause a temporary decrease in the serum Fe level. On the basis of chromosomal effects, an increase in MN formation proportional with time was seen, but it was not at the risky level for the patient.