Pozitif ve negatif belirtilerle seyreden şizofreni hastalarında tedavi uyumu ve yaşam kalitesi
Medication adherence and quality of life in schizophrenia patients with positive and negative symptomps
  1. Tez No: 507965
  2. Yazar: ASLI HİLAL KALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Negatif şizofreni, Pozitif şizofreni, Şizofreni, Tedavi uyumu, Yaşam kalitesi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmada pozitif ve negatif belirtilerle seyreden şizofreni hastalarının yaşam kalitesi ve tedavi uyumu incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini pozitif belirtilerle seyreden tam remisyonda olan 40, negatif belirtilerle seyreden tam remisyonda olan 40 olmak üzere toplam 80 şizofreni hastası oluşturmaktadır. Araştırmada hastaların klinik gözlemle yordanan pozitiflik ve negatiflik durumları Pozitif Belirtileri Değerlendirme Ölçeği( Scale for the Assessment of Positive Symptoms-SAPS) ve Negatif Belirtileri Değerlendirme Ölçeği (Scale for the Assessment of Negative Symptoms-SANS) ile teyit edilmiş olup yaşam kalitesi Yaşam kalitesi ölçeği ( WHOQOL-BREF-TR), tedavi uyumu Morisky tedaviye uyum ölçeği(MTUÖ) ile değerlendirilmiştir. Ayrıca hastaların sosyodemografik verilerinin kaydedildiği bir form kullanılmıştır. Yapılan analizlere göre pozitif belirtilerle seyreden şizofreni hastalarının genel yaşam kalitesi negatif belirtilerle seyredenlerden daha yüksektir.(%95 güven seviyesinde sig(2-tailed) değeri 0,016. Pozitif ve negatif belirtilerle seyreden hastalar arasında tedavi uyumu açısından anlamlı bir fark yoktur. .(%95 güven seviyesinde sig(2-tailed) değeri 0,808).Sonuç olarak şizofreni hastalarında hastalığın seyri yaşam kalitesini etkilerken tedavi uyumunu etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine quality of life and medication adherence of patients with positive and negative symptoms of schizophrenia. The sample of the study are formed by 80 schizophrenia patients who are half of the patients with positive symptoms in full remission and half of the patients with negative symptoms in full remission. In the study, the positive symptoms in schizophrenia, the negative symptoms in schizophrenia, the quality of life and medication adherence are measured by Scale for the Assessment of Positive Symptoms (SAPS), Scale for the Assessment of Negative Symptoms (SANS), The World Health Organization Quality of Life Questionnaire (WHOQOL- BREF-TR) and Morisky Medication Adherence Scale (MMAS), respectively, during clinical observations made to the patients. In addition, a form is used to register socio-demographic conditions of the patients. According to analyses conducted, the patients with positive symptoms have better the quality of life than the patients experiencing negative symptoms (sig(2-tailed) value is 0.016 at 95% confidence level). There is no significant difference between the patients with negative symptoms and the patients with positive symptoms in terms of medication adherence (sig(2-tailed) value is 0.808 at 95% confidence level). Consequently, the course of disease for the schizophrenia patients affects the quality of life as it has no effect on adherence.