Alt çene gelişim geriliği olan hastalarda uygulanan forsus FRD EZ2 ve biobite corrector sabit fonksiyonel apareylerinin etkinliklerinin sefalometrik olarak karşılaştırılması
Cephalometric comparison of the effectiveness of forsusFRD EZ2 and biobite corrector fixed functional appliancesin patients with mandibular retrognathia
- Tez No: 507977
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL GÜLEÇ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Biobite Corrector, Forsus FRD EZ2, Sabit fonksiyonel aparey, Sefalometrik karşılaştırma, Sınıf II maloklüzyon, Biobite Corrector, Cephalometric comparison, Class II malocclusion, Fixed functional appliances, Forsus FRD EZ2
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı, alt çene gelişim geriliği olan hastalarda uygulanan Forsus FRD EZ2 (Forsus) ve Biobite Corrector MS (BBC) sabit fonksiyonel apareylerinin etkinliklerinin sefalometrik olarak karşılaştırılmasıdır. Gaziantep Üniversitesi Ortodonti Bölümü arşivinde bulunan ve ortodontisti tarafından mandibular retrognati endikasyonu konulmuş, sabit fonksiyonel tedavi uygulanmış, apareyi ağızdan uzaklaştırılmış, ara kayıtları alınmış hastaların apareylerin uygulandığı ve çıkarıldığı seanslarda alınmış sefalometrik radyografileri analiz edilmiştir. Forsus grubu 21 (15,57±1,66 yıl), BBC grubu ise 20 (15,79±1,68 yıl) olmak üzere toplam 41 hasta sefalometrik radyografilerinden oluşmaktadır. Her iki sabit fonksiyonel aparey, molar ilişkisi sınıf I olana kadar yaklaşık Forsus grubunda 6,3±1, BBC grubunda 6,5±1 ay ağızda tutulmuştur. Toplamda 41 hastanın 82 adet lateral sefalometrik radyografilerinde açısal ve lineer ölçümler yapılmıştır. Normal dağılıma sahip değişkenlerin iki bağımsız grupta karşılaştırılmasında Student t testi, 2 bağımlı grupta karşılaştırılmasında ise Eşleştirilmiş t testi kullanılmıştır. Ölçümlerin güvenirliğinin saptanması için ICC ve %95 güven aralıkları hesaplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre Forsus ve BBC apareylerinin alt çene gelişim geriliğine sahip hastalardaki overjet, overbite ve molar ilişki düzeltiminde etkili oldukları ve elde edilen etkinin daha çok dentoalveoler olduğu, iskeletsel etkinin ise minimal olduğu belirlenmiştir. Tedavi sonunda, üst kesici dişlerde retrüzyon ve alt kesici dişlerde protrüzyon gözlenmiştir. BBC apareyinin, Forsus apareyine göre IMPA değerindeki daha az artışa neden olduğu tespit edilmiştir. Forsus ve BBC sabit fonksiyonel apareylerinin her ikisi de alt çene gelişim geriliğine sahip geç adölesan dönemdeki bireylerde, diş çekimi ya da ortognatik cerrahi endikasyonu konulabilecek sınır vakalarda alternatif tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the effects of Forsus FRD EZ2 (Forsus) and Biobite Corrector MS (BBC) fixed functional appliances by using cephalometric analysis in patients with mandibular retrognathia. Lateral Cephalometric radiographs of 41 patients who had the indication of mandibular retrognathia and had been treated with Forsus and BBC appliance in the archives of Gaziantep University Orthodontics Department were included in this study. Fixed functional appliances were kept activated in all cases until 1st molars came to class I relationship and hold in place for 6,3±1 months (Forsus) and 6,5±1 months (BBC). Lateral cephalometric radiographs were taken before installing the appliance (T1) and just after removal of the Forsus and BBC groups (T2). Lateral cephalometric radiographs of 21 patients treated with Forsus (mean age 15,57 ± 1,66) and 20 patients (mean age 15,79 ± 1,68) treated with BBC appliance were evaluated using Dolphin Imaging and Enlil programs. Subsequently, the data was evaluated with paired t-test, independent samples t-test in 95% confidence interval. As a result, Forsus and BBC appliances were found to be effective in overjet, overbite and molar relationship correction in patients with mandibular retrognathia, and the obtained effect was more dentoalveolar and the skeletal effect was minimal. At the end of the treatment, retrusion at the upper incisor teeth and protrusion at the lower incisor teeth were observed. The BBC appliance was found to cause less increase in IMPA than Forsus appliance.