İbn-i Haldun ve A. Smithin iktisadi yaklaşımlarının karşılaştırılması
Ibn Haldun and Adam Smith's economic approaches comparison
  1. Tez No: 508007
  2. Yazar: MUHAMMED HACHAMİDO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ÖZSAĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Haldun, Adam Smith, iktisat, Ibn Haldun, Adam Smith, Economy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
XIV. yüzyılda yaşayan İbn Haldun, (1332- 1406) tarih, felsefe, fıkıh ve iktisat alanlara önemli katkılarda bulunmuştur. Çok meşhur bir iktisatçı olan Adam Smith ile birçok iktisadi kuramlar ve fikirler öne sürmüştür. İbn Haldun ve Adam Smith'in iktisat alanında günümüzde hala kullanılan önemli ve muhteşem görüşleri vardır. Bu çalışmanın amacı, İbn Haldun'un ve A.Smith'in bazı iktisadi görüşlerini sunmak ve günümüzde iktisat alanını ne kadar etkilediğini ortaya koymaktır. Ayrıca iktisadi fikirlerinin bir değerlendirmesini yapmaktır. Çalışmada ilk önce, İbn Haldun'un hayatı ve iktisadi fikirleri daha sonra A.Smith'in hayatı ve iktisadi fikirleri incelenmiştir. Bu incelemelerde iktisadi fikirlerinin değerlendirilmesi yapılmıştır
Özet (Çeviri)
Ibn Khaldun (1332-1406) who lived in the XIV century found significant contributions to history, philosophy, jurisprudence and economics. Adam Smith, a very famous economist, has suggested many economic theories and ideas. Ibn Khaldun and Adam Smith have important and wonderful ideas that are still used today in the field of economics. The aim of this study is to present some economic views of Ibn Khaldun and A. Smith, and to show how much it affects the field of economics today. It is also an assessment of economic ideas. In the study, first of all, Ibn Khaldun's life and economic ideas, then A. Smith's life and economic ideas were examined. In these examinations, the evaluation of economic ideas was made.