Psoriazis hastalarında fms-like tirozin kinaz-1 seviyeleri
Fms-like tyrosine kinase-1 levels in psoriasis diseases
- Tez No: 508090
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURSEL DİLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psoriazis, patogenez, VEGF, FMS-like tirozin kinaz-1, Psoriasis, pathogenesis, VEGF, FMS-like tyrosine kinase-1
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Psoriazis eritemli-skuamlı, keskin sınırlı plaklarla seyreden kronik, inflamatuar bir hastalıktır. Multigenik ve multifaktöriel bir hastalıktır. Predispoze kişilerde travma, enfeksiyonlar, ilaçlar ve çeşitli metabolik durumlarla ortaya çıkabilir. Tipik lezyonu keskin sınırlı, eritemli, gri skuamlarla kaplı plaklardır. Bunun yanı sıra artrit gibi sistemik belirtilerin bulunduğu ya da yaygın veya lokalize püstüllerle seyreden formlarıyla geniş bir klinik yelpaze sunar. Klinik olarak alevlenme ve iyileşme dönemleriyle seyreder. Psoriazis, patogenezi ve tedavisi üzerine sayısız çalışma yapılmış ancak ne patogenezi tam aydınlatılabilmiş ne de tam kür sağlayabilecek bir tedavi geliştirilebilmiştir. Milattan öncelere dayanan hastalık için zaman içinde pek çok patogenez ortaya konmuş ve buna yönelik tedavi modaliteleri geliştirilmiştir. Yirminci yüzyılın sonu yirmi birinci yüzyılın başları psoriazis için T lenfositlerin merkezi rol oynadığı, keratinosit hiperproliferasyonu ve dismatürasyonu ile seyreden bir hastalık olarak tanımlandığı dönemdir. Ancak immün hücrelerin ve keratinositlerin tam olarak ne şekilde stimüle edildiği yapılacak yeni çalışmalar sayesinde gösterilebilecektir. Amaç: Bu çalışmada psoriazis hastaların serumlarında FMS-like tirozin kinaz-1'in sağlıklı kişilere göre yüksek olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmaya Haziran 2016-Haziran 2017 tarihleri arasında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları polikliniğine başvuran plak psoriazisli erişkin 51 hasta alındı. Hastaların klinik semptom ve bulguları kayıt altına alındı. Hasta ve gönüllülerden kan örnekleri alınarak ölçümler yapıldı. Psoriatik hastaların ve sağlık gönüllülerin kanlarında FMS-like tirozin kinaz-1 (FLT-1) seviyeleri enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) yöntemi ile ölçüldü. Psoriazis hastaları psoriazis alan şiddet indeksi (PAŞİ)' ne göre hafif, orta ve şiddetli olarak üç klinik gruba ayrıldı. İstatistiksel olarak SPSS 23 programı kullanıldı. Bulgular: Psoriazis hastalarının FLT-1 ortalama değeri 23,6±1,3 idi. Sağlıklı gönüllülerin FLT-1 değeri ise 14,1±0,4 idi. Psoriazis hastaları ile sağlıklı gönüllülerin FLT-1 seviyeleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklı bulundu (p: 0,000). FLT-1 değerlerinin psoriazis hastalık şiddetiyle anlamlı olarak artmadığı tespit edildi (p:0,288). Sonuç: Sonuç olarak çalışmamız psoriazis patogenezinde vaküler endotelyal growth factor (VEGF) reseptörü olaran FMS-like tirozin kinaz-1 'in rol oynadığını göstermektedir. Ancak bu konuyla alakalı yapılan çalışmalar henüz çok kısıtlı olmakla birlikte yeni ve daha geniş araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Psoriasis is chronic inflammatory disease characterized with erythematous scaled plaques. It is multigenic and multifactorial disease. Predisposing individuals may develop psoriasis with trauma, infections, medications and various metabolic conditions. Typical lesion is sharp-limited erythematous scaly plaque. In addition, it offers a wide range of clinical forms, including systemic symptoms such as arthritis, or widespread or localized pustules. It is clinically observed with exacerbation and recovery periods. Numerous studies have been carried out on psoriasis about pathogenesis and treatment, but neither pathogenesis can be fully understood nor provide complete cure. Psoriasis is an old disease that existed for centuries. Many pathogenesis has been revealed over time and treatment modalities have been developed for this. At the end of the twentieth century, the beginning of the twenty-first century psoriasis was defined as a disease characterized by keratinocyte hyperproliferation and dysmaturation, where T lymphocytes play a central role. However, exactly how the immune cells and keratinocytes are stimulated can be demonstrated by new studies. Aim: In this study, we aimed to investigate whether FMS-like tyrosine kinase-1 is higher in patients with psoriasis than in healthy individuals. Materials and Methods: Between June 2016 and June 2017, 51 adult patients with plaque psoriasis who applied to the Polyclinic of Skin and Venereal Diseases of Recep Tayyip Erdoğan University Educational Research Hospital were included in the study. Clinical signs and symptoms of the patients were recorded. Blood samples were taken from patients and volunteers and measurements were made. FMS-like tyrosine kinase-1 (FLT-1) levels were measured by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method in the blood of patients with psoriasis and in healthy volunteers. Psoriasis patients were divided into three clinical groups as mild, moderate and severe according to the severity index of psoriasis (PASI). SPSS 23 program was used for statistic. Results: The mean value of FLT-1 in patients with psoriasis was 23,6 ± 1,3. The FLT-1 value of healthy volunteers was 14,1 ± 0,4. FLT-1 levels of psoriasis patients and healthy volunteers were statistically significantly different (p: 0,000). FLT-1 levels were not significantly increased by psoriasis disease severity (p: 0,288). Conclusion: In conclusion, our study suggests that FMS-like tyrosine kinase-1, which is the primary endothelial growth factor (VEGF) receptor, plays a role in the pathogenesis of psoriasis. However, studies related to this topic are still limited and new and more extensive researches are needed.