Cinsel yönelimin cinsel mitler, yetişkin bağlanma stilleri ve toplumsal cinsiyet rolleri üzerindeki etkisi
The effect of sexual orientation on sexual myth beliefs, attachment styles and gender roles
- Tez No: 508159
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLEM ÖZTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel Yönelim, Cinsel Mitler, Yetişkin Bağlanma Stilleri, Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Sexual Orientation, Sexual Myth Beliefs, Attachment Styles, Gender Roles
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmanın amacı farklı cinsel yönelime sahip bireylerin cinsel mitlere olan inanış, yetişkin bağlanma stilleri ve toplumsal cinsiyet rolleri arasındaki ilişkinin anlamlılığının incelenmesidir. Bu amaçla çalışma ilişkisel tarama modeli çerçevesinde düzenlenmiştir. Araştırmaya heteroseksüel cinsel yönelime sahip 137 ve eşcinsel cinsel yönelime sahip 110 (49 biseksüel, 31 gay ve 30 lezbiyen) olmak üzere toplam 247 birey katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Sosyodemografik Veri Formu”,“Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II (YİYE-II)”,“Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği”ve“Cinsel Mit Değerlendirme Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde Ki-Kare Testi, Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis testi ve Spearman Rho Korelasyon Katsayısı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda heteroseksüel cinsel yönelime sahip katılımcıların evlilikte cinsiyet rolü, erkek cinsiyet ve kadın cinsiyet rolüne yönelik olarak, eşcinsel cinsel yönelime sahip katılımcılara kıyasla daha gelenekçi bir yaklaşım gösterdikleri belirlenmiştir. Ayrıca heteroseksüel cinsel yönelime sahip katılımcıların toplumda kadın ve erkeğin cinsiyet rollerine yönelik daha geleneksel bir tutum sergiledikleri belirlenmiştir. Bulgulara göre eşcinsel cinsel yönelime sahip katılımcıların yakın ilişkilerde, heteroseksüel cinsel yönelime sahip katılımcılara kıyasla daha yüksek düzeyde kaygılı bağlanma eğilimi gösterdikleri belirlenmiştir. Bulgulara göre heteroseksüel ve lezbiyen katılımcıların cinsel mitlere, gay ve biseksüel katılımcılara kıyasla daha çok inandıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the significance of the relationship between sexual myths beliefs, adult attachment styles and gender roles of individuals with different sexual orientations. For this purpose, the study was organized within the context of the relational screening model. A total of 247 individuals, including 137 heterosexual sexual orientation, and 110 (49 bisexual, 31 gay and 30 lesbian) with homosexual orientation, participated in the study.“Sociodemographic Data Form”,“Inventories of Experiences in Near Relations-II (WBS-II)”,“Gender Roles Attitude Scale”and“Sexual Myth Assessment Form”were used as data collection tools in the research. Chi-square test, Mann-Whitney U test, Kruskal Wallis test and Spearman Rho correlation coefficient were used in the analysis of the data. As a result, it is found out that participants with heterosexual orientation showed a more traditional approach to marriage gender role, male gender, and female gender role compared to participants with homosexual orientation. It was also found that participants with heterosexual orientation had a more traditional attitude towards gender roles of women and men in society. According to findings, it is observed that participants with homosexual orientation tend to have a higher degree of anxious attachment than participants with heterosexual orientation. According to findings, it is determined that heterosexual and lesbian participants believe in sexual myths, more than gay and bisexual participants.