Iconium şehrinin jeopolitiği
Geopolitics of Iconium city
- Tez No: 508163
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BAHAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Iconium, Lykaonia, Konya, Iconium Jeopolitiği, Iconium, Lykaonia, Konya, Geopolitics of Iconium
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Antik Lykaonia Bölgesi'nin merkezi olan Iconium şehri, coğrafi konumu sayesinde her dönemde büyük öneme sahip olmuştur. Kuzey- güney, doğu- batı yönlü yolların arasında bir kavşak noktası halinde bulunması, kentin önemini arttırarak kentte birçok ticari faaliyetin oluşumunu sağlanmıştır. Paleolitik Çağ'dan başlayarak günümüze kadar birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Konya ve çevresi, Çatalhöyük gibi önemli bir antik yerleşim merkezini barındırmaktadır. Bunun yanı sıra Asur, Hitit, Frigya, Lidya, Pers, Büyük İskender ve Hanedanlığı, Galatia, Bergama, Roma ve Doğu Roma gibi köklü devletlerinde hâkimiyet alanına girmiştir. Iconium kentinde Frig tanrıçası Kybele'nin yerel formu olan Zizimene, yaygın kültlerdendi. Bunun yanı sıra Iconium' da Hıristiyanlık da oldukça yaygındı.
Özet (Çeviri)
Iconium city, which is the center of the ancient Lykaonia Region, has always had a great influence thanks to its geographical location. The fact that it is located as an intersection between the north- south and the east- west roads has increased the significance of the city and provided the formation of many commercial activities in the city. Konya and vicinity, which has hosted many civilizations from the Palaeolithic to the day, houses an important ancient settlement such as Çatalhöyük. In addition, he entered the field of domination in the radical states of Assyria, Hittite, Phrygia, Lydia, Persia, B. Alexander and Dynasty, Galatia, Bergama, Rome and Byzantium. In the city of Iconium, Zizimene, the local form of the Phrygian goddess Kybele, was a common cult. Besides this, Christianity in Iconium was quite popular.