Mehmed Nuri Efendi'nin Londra (1834-1836) ve Paris (1836-1837/1839-1841) elçilikleri
Ambassadorships Of Mehmed Nuri Efendi In London (1834-1836) and Paris (1836-1837/1839-1841)
- Tez No: 508190
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mehmed Nuri Efendi, Londra, Paris, Elçi, Diplomasi, Mehmed Nuri Efendi, London, Paris, Ambassador, Diplomcy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Hayatı ile ilgili yeterince bilgi bulunamayan Mehmed Nuri Efendi, divan kaleminden yetişerek Osmanlı Devleti'nin çeşitli kurumlarında görev almıştır. Bu görevlerin arasında Londra ve Paris elçilikleri de bulunmaktadır. Mehmed Nuri Efendi, Osmanlı Devleti'nin gücünü kaybettiği ve varlığını devam ettirebilmek için başka bir devletin desteğine ihtiyaç duyduğu bir dönemde, Avrupa'nın iki büyük gücü olan İngiltere ve Fransa'da elçilik yapmıştır. 1834-1836 yılları arasında Londra elçiliği yapan Mehmed Nuri Efendi, yoğun olarak gümrük tarifelerinin yenilenmesi için mesai harcamıştır. Bunun yanı sıra Cezayir'in Fransızlar tarafından işgali, Trablusgarp'taki İngiliz konsolosunun azledilmesi, İngilizlerin Fırat Nehri üzerinden vapur geçirmek istemesi gibi meselelerle de ilgilenmiştir. Beraberinde getirdiği öğrencilerin İngiltere'deki okullarda öğrenim görmeleri için çaba sarf etmiştir. Mehmed Nuri Efendi'nin Londra elçiliği sırasında karşılaştığı en büyük güçlük, kendisinin Rus ajanı olduğuna dair İngiliz hükümetinde oluşan şüphelerdir. Bu şüpheler, Mehmed Nuri Efendi'nin çalışmalarında başarı sağlayamamasına neden olmuştur. Mehmed Nuri Efendi, 1836 yılında Londra elçiliği görevinden alınmış ve Paris elçiliğine atanmıştır. 1836-1837 yılları arasında Paris büyük elçiliğinde bulunan Mehmed Nuri Efendi, bu süre içerisinde daha çok Cezayir'deki Fransız işgalinin sona erdirilmesi için uğraşmıştır. 1837 yılında Hariciye Müsteşarlığı görevi verilmesinin ardından elçilikten azledilmiştir. 1839 yılında daha önce de aynı görevde bulunmuş olması nedeniyle tekrar Paris büyük elçiliği görevine getirilmiştir. 1841 yılına kadar süren ikinci Paris elçiliği sırasında, Mısır meselesinin çözümü için çaba harcamıştır. Fakat bu hususta yetersiz görülmesi üzerine görevinden alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Mehmed Nuri Efendi about whose life there is not enough information, was assigned in various institutions of the Ottoman State after maturing in the Council of State. London and Paris embassies were among those assignments. Mehmed Nuri Efendi performed his duties as ambassador to England and France, two major powers of Europe, at a time when the Ottoman State lost its power and needed the support of other governments to continue its existence. Mehmed Nuri Efendi, two was the ambassador of London from 1834 to 1836, spent most of his time for the renewal of customs tariffs. Furthermore, he also dealt with such matters as the invasion of Algeria by the French, the dismissal of the British Consul in Tripolitania, the British request to ferry over the Euphrates. Mehmed Nuri Efendi brought some students with him and endeavored to get the students to study in British schools. The greatest challenge he faced during his time as the ambassador of London was the suspicion of the British government that he was a Rusian spy. These suspicions caused him to fail in his missions. Mehmed Nuri Efendi was dismissed from his position as the ambassador of London in 1836 and appointed to the Paris Embassy. Mehmed Nuri Efendi, who was the ambassador of Paris from 1836 to 1837, endeavored to end the French occupation of Algeria during this period. He was dismissed from his position after getting appointed as the Undersecretary of Foreign Affairs. In 1839, he was appointed to the Paris embassy again because he was in the same position before. During his second time as the ambassador of Paris, which lasted until 1841, Mehmed Nuri Efendi made efforts to solve the Egyptian issue. However, he was dismissed from this position on the assumption that he was inadequate.