Toplumun afet risk algısı ve afete hazırlıklı olma durumu: Kocaeli ili örneği
The community's sense of disaster risk perception and preparedness; Kocaeli province example
  1. Tez No: 508189
  2. Yazar: AHMET ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURGUT ŞAHİNÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Afet Risk Algısı, Afetlere Hazırlık, Disaster, Disaster Risk Perception, Disaster Preparedness
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Afetler tarih boyunca dünyanın her yerinde çok yüksek oranda can ve mal kayıplarının yaşanmasına neden olmuşlardır. Afetleri en az zararla atlatmanın en etkili yolu hazırlık ve zarar azaltma çalışmalarının düzenli ve planlı uygulanmasından geçmektedir. Afet risk algısının bireyler tarafından anlaşılması hazırlık çalışmalarının ilk adımıdır. Risk algısının yükseltilmesi, toplumu afetlere karşı hazırlık yapmaya itecektir. Bu çalışmanın amacı; Kocaeli ilinde yaşayan bireylerin afet risk algısı ve hazırlık düzeyleri arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya katılanlar Kocaeli ilinde yaşayan 18 yaş ve üstü 483 bireyden oluşmaktadır. Örneklem basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak yeni bir ölçek geliştirilmiştir. Verileri analiz etmek için istatistik paket programı kullanılmıştır. Aritmetik ortalama, Frekans dağılımı ve yüzde değerleri verilmiştir. Ortalamaları karşılaştırmak amacıyla tek yönlü varyans analizi ve bağımsız örneklem t-testi kullanılmıştır. İlişkilerin incelenmesi için ise basit doğrusal korelasyon analizi kullanılmıştır. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; katılımcıların afet risk algı düzeyinin (3,97) yüksek düzey olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların hazırlık düzeyinin (2,74) orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların afet risk algı düzeyleri ile hazırlık düzeyleri arasında, anlamlı düzeyde pozitif yönde doğrusal bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, disasters have caused tremendous loss of life and property damages all around the world. Planned implementation of preparatory and loss reduction activities are the most effective way for reducing the damages. Understanding the disaster risk perception by individuals is the initial step of the preparatory works. Improving the sense of risk knowledge will lead the people to prepare the society for disasters. This study aimed to analyze the connection between disaster risk perception and preparedness levels of the individuals living in Kocaeli province with the general screening model. 483 individuals who aged 18 years and over in Kocaeli province are the participants used in the model. The sampling strategy was specified by simple random sampling method and a new scale was developed as a data collection tool. Statistical program was used to analyze the data. Arithmetic mean, frequency distribution and percentage values were calculated. One-way analysis of variance and independent sample t-test were used to compare the averages. Simple linear correlation analysis were used for the analysis of relations. According to the results obtained from this study, the risk perception level of participants was high (3.97), the level of preparation was moderate (2.74). A significant positive linear relationship between risk perception and preparedness level were also identified.