Yoğunluk Fonksiyonel Teori Temelli Kantitatif Yapı-Etki Analizleri (QSAR): Kumarin Moleküllerinin Karbonik Anhidraz Enzimine Karşı İnhibisyon Etkisinin Modellenmesi
  1. Tez No: 508198
  2. Yazar: ZEKİYE EDA BOYLUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN YILMAZ, DOÇ. DR. EROL EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kumarin, Karbonik Anhidraz, DFT, QSAR, Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi, Coumarin, Carbonic Anyhrase, DFT, QSAR, Multi Linear Regression Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tez çalışmasında, 50 den fazla kumarin, kükürt içeren kumarin ve kükürt içermeyen kumarin türevlerinin Karbonik anhidraz izoformlarından IX (CAIX) ve II (CA II) ye karşı deneysel inhibisyon katsayısı (Ki) ve hesaplanmış moleküler tanımlayıcıları arasındaki korelasyon ile DFT (Yoğunluk Fonksiyonel Teorisi) bazlı QSAR(Kantitatif Yapı-Etki Analizi İlişkileri) modelleri elde edildi. Kumarinlerin 3 boyutlu yapıları Gaussian 09 yazılımı ile hesaplandı. Oluşturulan bu yapılar Codessa 3 programına yüklendi ve pek çok sayıda moleküler tanımlayıcı hesaplanarak deneysel olarak ölçülmüş biyolojik aktivite değerleri ile arasındaki korelasyon Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi ile sağlandı. CAIX için kükürt içeren kumarin modeli, fiziksel olarak yorumlanabilir moleküler tanımlayıcılar içeren istatistiksel olarak önemli bir küresel model olan 3 parametreli lineer denklemin istatistiki değerleri N=17, R2=0.943, Q2=0.872, F=44.586 ve Rext2=0.993'dir.
Özet (Çeviri)
In this study present DFT (Density Functional Theory) based QSAR (Quantitative Structure Activity Relationship) models that demonstrate the correlations between calculated molecular descriptors and the experimental inhibition constant (Ki) data of more than fifty derivatives of coumarin, sulfo coumarin and nonsulfo coumarin measured against Carbonic anhydrase isoforms IX (CA IX) and II (CA II). 3D structures of coumarins have been calculated by Gaussian 09. These structures, was loaded into the Codessa 3 programme, and many moleculer descriptor values calculated and experimentally measured the correlation between biological activity with Multi Linear Regression Analysis was performed. The sulfo coumarin model for CA IX, statistically the most significant one which comprises physically interpretable molecular descriptors is a five-parameter linear equation with the statistical values N=17, R2=0.943, Q2=0.872, F=44.586 ve Rext2=0.99.