İzmir Körfezi'nde istavrit (Trachurus trachurus L., 1758) ve sarıkuyruk istavrit (Trachurus mediterraneus Stein., 1868) balıklarının biyolojik özellikleri üzerine araştırmalar
- Tez No: 50824
 - Danışmanlar: PROF.DR. SAVAŞ MATER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
 - Anahtar Kelimeler: Biyoloji, Üreme, Karagöz İstavrit, Sarıkuyruk İstavrit, Biology, Reproduction, Atlantic horse-mackerel, Mediterranean horse- mackerel
 - Yıl: 1996
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 49
Özet
IV ÖZET İZMİR KORFEZİ'NDE KARAGÖZ İSTAVRİT (Trachurus trachurus L.,1758) ve SARIKUYRUK İSTAVRİT (Trachurus mediterraneus Stein., 1868) BALIKLARININ BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR ŞAHİNO?LU Bahar Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Bölümü Tez Yöneticisi; Prof.Dr.Savaş MATER Ağustos 1996, 54 sayfa Ocak 1995-Kasım 1995 tarihleri arasında, İzmir Körfezi'nden gırgır tekneleriyle avlanmış Güzelbahçeli balıkçılardan temin edilen 216 adet Karagöz istavrit balığı {Trachurus trachurus L.,1758) ile 269 adet Sarıkuyruk istavrit balığı (Trachurus mediterraneus Stein., 1868) örneği üzerinde sürdürülen bu çalışmada. Körfezin ekonomik balıklarından olan İstavrit populasyonunun biyolojik özelliklerinin saptanması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, örneklerden elde edilen veriler kullanılarak, Karagöz istavrit ve Sarıkuyruk istavrit populasyonunun İzmir Körfezi'ndeki boy-ağırlık dağılımı, yaş-eşey kompozisyonu, yaş-boy, yaş-ağırlık ilişkileri ile kondisyon faktörü, gonadosomatik indeks ve beslenme rejimi gibi bazı özellikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATIONS IN THE BIOLOGIC PECULIARITIES OF THE ATLANTIC HORSE-MACKEREL (Trachurus trachurus L.,1758) AND MEDITERRANEAN HORSE-MACKEREL (Trachurus mediterraneus Stein., 1868) IN İZMİR BAY ŞAHİNOGLU Bahar MSc in Faculty of Fisheries Supervisor; Prof.Dr.Savaş MATER August 1996, 54 Pases The biologic peculiarities of the horse mackerel population having commercially importance were determined in this survey on the specimens of 269 Mediterranean horse-mackerel (Trachurus mediterraneus Stein., 1868) and 216 Atlantic horse-mackerel (Trachurus trachurus L.,1758) obtained from the fishermen in Gözelbahçe, who caught them with purse seine in İzmir Bay from January 1995 to November 1995. In this connection, by using the data obtained from the specimens, the range of the lenght-weight, the age-sex composition, the relationship of the age-ienght and the age-weight, the condition factor, gonadosomatic index and the diet regimes of the Atlantic horse-mackerel and Mediterranean horse-mackerel in İzmir Bay were examined.