Nesneye dayalı yöntem bilim (Metodoloji) bağımlı kütüphane tasarımı
- Tez No: 50828
- Danışmanlar: PROF.DR. HALİL ŞENGONCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Yazılım Mühendisliği, Yeniden Kullanım, Software Engineering, Reuse
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Ill ÖZET NESNEYE DAYALI YÖNTEMBİLİM (METODOLOJİ) BA?IMLI KÜTÜPHANE TASARIMI ŞEKER, Güzin Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Halil Şengonca Eylül 1996, 134 sayfa Bu tezde önceden yapılmış yeniden kullanım projeleri incelenerek, bu projelerde bileşenlerin nasıl saklandığı, daha sonra nasıl yemden kullanılmak için erişildiği ve böyle bir sistemi kurmak için nasıl bir alt yapı kurdukları ve hiçbirinde ortak bir bileşen modelinin olmadığı gözlenmiştir. Yazılım geliştiriciler, tüm ayrıntıları belirlenmiş yazdım geliştirme süreci yöntemlerinden birini uygulayarak yazılım geliştirmektedirler. Kullanılan yazılım geliştirme yöntemi, tüm yeniden kullanıcılar için ortak bir bileşen modeli oluşturabilmek için önemli bir kıstastır. Bu bağlamda bileşenlerin, her yazdım mühendisliği süreci adımı sonucu oluşturulan ürünler olması gerektiğine karar verilerek, bu ürünlerin özelliklerine bağlı boyutlar geliştirilmiştir. Daha sonra bu boyutlar, Windows altında çalışan Visual C++ ortamında hazırlanan bir arayüz ile denenerek geçerliliği kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT OBJECT ORIENTED METHODOLOGY BASED LIBRARY DESIGN ŞEKER, Güzin Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Halil Şengonca Eylül 1996, 134 pages In this thesis, previous reuse prejects are studied in order to understand how components are stored, how later on they are accessed in order to be reused and in order to establish such a system which hardware or software equipments are needed. In all of those projects, it is observed that there is no common component model. Software manufacturers apply one of the software engineering development process methods whose full details are described previously, to in order to build their projects. Software development process used, is an important factor to build a common component model description. Based on this idea, it is decided that components are the products which are produced at the end of each step of software development process used and the facets to classify and retrieve those products are selected according to this criteria. Later, those facets, are experimented by building an interface and a simple database with OLE(Object Linking Embedding ) support using Visual C++ which runs under Windows environment and so validity of the idea that is supported in this thesis is proved.