Medya iletileri perspektifinden Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne giriş süreci ile X, Y, Z, kuşaklarının birliğe bakış açılarının ve tutumlarının değerlendirilmesi
From the perspective of media messages, Turkey's entry into the European Union and X, Y, Z, generation to look at the Union and change attitudes
  1. Tez No: 508286
  2. Yazar: ŞENAY ŞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKTÜRK YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Kitle İletişim Araçları, Kamuoyu, Yönlendirme, European Union, Mass media tools, Public opinion, Referral
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Avrupa Birliği, Türkiye için 31 Temmuz 1959 yılında başlayan ve hala devam etmekte olan bir tam üyelik sürecini kapsamaktadır. Avrupa Kömür Çelik Topluluğu'nun Avrupa Birliği oluş sürecine kadar birçok değişiklik yaşayan birlik, Türkiye ile sürekli inişli çıkışlı bir ilişki içerisinde olmuştur. Kitle iletişim araçları için de çok önemli bir yere sahip olan AB, her zaman gündemde olan bir konu olma özelliğindedir. Bu çalışma ile bilgi verme, yönlendirme, kamuoyu oluşturma gibi görevleri olan kitle iletişim araçlarının kullanımı baz alınarak AB sürecindeki etkisi ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Söz konusu çalışma, X,Y,Z kuşaklarının Avrupa Birliği'ne yönelik algılarını ve bu çerçevede kitle iletişim araçlarının etkisini ortaya çıkarmaya yönelik gerçekleştirilen bir çalışma niteliğindedir. AB sürecinin kuşaklara göre ayrılarak incelenmesinin nedeni ise, Türkiye - Avrupa Birliği arasında yaşanan gelişmeler ve medyanın gündem oluşturma açısından AB sürecindeki gelişimine farklı kuşakları temsil eden bireylerin verdiği önemin ortaya çıkarılmasıdır. Bu bağlamda hem kitle iletişim araçlarının AB üzerinde etkisi, hem de kuşaklar arasındaki AB sürecine ilişkin farklı düşünce yapılarının ortaya çıkarılması adına anket yöntemi kullanılmıştır. AB süreci hakkında tüm gelişmelere tanık olan, kitle iletişim araçlarının bu kadar gelişmişlik göstermediği zamana denk gelen X kuşağının AB hakkındaki düşünceleri; geleneksel medya ile teknolojik gelişmelere geçiş evresine denk gelen Y kuşağı; teknolojinin içine doğmuş, her türlü bilgiye en hızlı şekilde ulaşabilme kısmında şanslı olan Z kuşağının AB hakkındaki bilgi, doğruluk ve düşünce yönleri üzerine değerlendirmelerde bulunulmuştur. Yapılan anket çalışması ile medyanın verdiği iletilerin kuşaklara göre farklı yorumlandığı ortaya çıkmıştır. Çünkü her birey yaşadığı kuşağın şartlarına göre belli bir düşünce ve davranış yapısına sahip olmasından dolayı farklı yorumlanmaktadır. Gündem belirleme ve bu bağlamda kamuoyu oluşturma sürecinde önemli bir yeri olan kitle iletişim araçları, bireylerin bakış açılarını değiştirebilmektedir.
Özet (Çeviri)
European Union, Turkey beginning on July 31, 1959 for a full year, and still have kapsamakta the ongoing integration process. European Coal and Steel Community to the troops who many changes occur process of European Union, has been in continuous bumpy relations with Turkey. Having a very important place in the mass media, the EU is always on the agenda. In this study, it was tried to reveal the effect of the EU process on the basis of the use of mass media which have the functions of giving information, directing and public opinion. This study aims to reveal the effects of X, Y, Z generations on the European Union and the effects of mass media on this framework. is an initiative of the study. The reason for examining a EU process generation to the gore, Turkey yrularak European Union between the developments and medyanm gundem creation is given by the individuals who represented belted different development in the EU process from the Acts of emerging importance is ilma. In this context, both the influence of mass media on the EU and the questionnaire method of the different processes of the EU process among the generations are used. the technological developments in the media and the technological developments that have emerged into the technological development of all kinds of information and the best way of reaching the fastest paths in the world is the knowledge of the EU, the truth and the thoughts about the EU. It is revealed that the interviews conducted by the media have different interpretations of the messages given to the cohorts because each individual has different opinions about the condition of ghore having a certain thoughts and davrang structure. Mass media which have an important place in determination of gundam and publicity in this context,