Osteosarkomda ARID3A, PTEN ve AKT1 arasındaki olası etkileşimin incelenmesi
The investigation of possible interactions between ARİD3A, PTEN and AKI1 in osteosarcoma
- Tez No: 508324
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABU SHAMEEM MD SAADAT KHANDAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: AKT1, ARID3A, Aşırı ifadelenme, Osteosarkom, PTEN, Susturma, AKT1, ARID3A, Osteosarcoma, Overexpression, PTEN, Silencing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çocuklarda en yaygın malignant tümörlerden biri osteosarkomdur. Lokal tümör büyümesini ve tümör hücrelerinin farklı dokulara metastazını inhibe etmek için ve hastaların hayatta kalma oranını artırmak için etkili tedavi stratejilerine acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Tümör gelişimi ve hücre göçünde yer alan moleküller ve onların uyarı mekanizmaları yeni ve etkili terapötik uygulamaların geliştirilmesi için anahtar role sahiptir. ARID3A/DRIL1/Bright, farklı biyolojik süreçlerde yer alan, AT zengin etkileşim domaini (ARID) DNA-bağlanma proteinleri ailesinin üyelerinden biridir. Bir proto-onkogen olarak serin/treonin kinaz AKT1 metabolizma, büyüme, çoğalma, hayatta kalma, transkripsiyon ve protein sentezinde kritik role sahip olduğundan dolayı büyük bir ilgi odağı olmuştur. Ek olarak tümör baskılayıcı fosfataz ve tensin homolog (PTEN), fosforilasyonunu önleyerek Akt aktivasyonunu negatif yönde düzenler. Bu çalışmada, osteosarkomda ARID3A' nın Akt1 ve PTEN ile bir etkileşimi ve fonksiyonel bir bağlantısı olabileceği hipotezini kurduk. Osteosarkom hücre hattında (U2OS) ARID3A' nın susturulması ve aşırı ifadelendirilmesi yapılmıştır. ARID3A' nın susturulmasının osteosarkomda Akt1 ifadesini azalttığını ve aşırı ifadelendirilmesinin ise Akt1 ifadesini artırdığı gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, ARID3A' nın susturulması ve aşırı ifadelendirilmesi PTEN üzerinde herhangi bir etki oluşturmamıştır. Elde edilen sonuçlara göre ARID3A osteosarkomda Akt1' i doğrudan düzenlemektedir. Bu çalışma ARID3A aracılığıyla Akt1' in hedeflenerek osteosarkom tedavisi için bir fikir vermektedir. Bu sebeple Akt1 ifadelenmesini doğrudan kontrol ettiği için ARID3A' nın osteosarkomda terapötik bir ajan olarak kullanılabilmesini umut etmekteyiz.
Özet (Çeviri)
One of the most common malignant tumor is osteosarcoma in children. Effective treatment strategies are needed to inhibit local tumor growth and tumor cells' metastasis to different tissues and to improve patient survival rates. To find out the molecules and their signaling mechanisms involved in the tumor development and tumor cell migration are of key importance for improving new and effective therapeutic approaches. ARID3A/DRIL1/Bright is a member of the AT rich interaction domain (ARID) DNA-binding proteins that are involved in different biological processes. The serine/threonine kinase AKT1, is a proto-oncogene, has become an important point due to its critical role in metabolism, growth, proliferation, survival, transcription and protein synthesis. In addition, tumor suppressor phosphatase and tensin homolog (PTEN) negatively regulates Akt activation by preventing its phosphorylation. In this thesis, we hypothesized that ARID3A might have an interaction and functional connection with AKT1 and PTEN in osteosarcoma. Silencing and overexpression of ARID3A in osteosarcoma cell line (U2OS) was demonstrated. We noticed that silencing and overexpression of ARID3A decreased and increased the expression of AKT1 respectively in osteosarcoma. However, the silencing and overexpression of ARID3A had no impact on PTEN. The obtained results indicate that ARID3A regulates AKT1 directly in osteosarcoma. Our study has given one more option in the treatment of osteosarcoma by targeting AKT1 via ARID3A. Thus we hope that ARID3A can be used as a therapeutic target in osteosarcoma as it controls the expression of AKT1 directly.