Akut orta serebral enfarktı tanısı alan hastalarda; kranı̇yal mrg swı ve flaır sekanslarında saptanan bulgular ı̇le enfarkt alanı ve klı̇nı̇k prognoz arasındakı̇ ı̇lı̇şkı̇nı̇n araştırılması
Evaluation of the relationship between the mri swi and mri flair findings with the clinical prognosi̇s and infarct area
  1. Tez No: 508386
  2. Yazar: ÖZGÜR GENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENDER UYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Susceptibility Weighted Imaging, Stroke, Magnetic Resonance Imaging, Susceptibility Weighted Imaging
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: İnmeli hastalarda MRG SWI ve FLAIR sekanslarının doku perfüzyonu ve trombüs boyutu ile ilgili bilgi verdiği bilinmektedir. Çalışmamızın amacı; akut iskemik inme tanısı alan hastaların, MRG SWI sekansında berlirlenen vasküler belirginleşme bulgusu (VBB), SWI sekansında belirlenen trombüsün oluşturduğu duyarlılığı artmış damar işareti (DDİ) ve FLAIR sekansında elde edilen hiperintens damar işareti (HDİ) ile enfarkt alanı ile klinik prognoz ölçüleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: PACS üzerinden inme tanılı hastaları retrospektif olarak değerlendirdik (n=44). Hastaya ait MR görüntülerinde, başvuru anındaki iskemi alanı ve kontrol görüntülerden elde edilen nihai enfarkt alanı ASPECT skoru üzerinden belirlendi. SWI VBB varlığı, DDİ'ne ait hipointensitenin uzun aksı, TOF MRA ile belirlenen trombüs lokalizasyonu ve FLAIR HDİ varlığı araştırıldı. Hastaların başvuru ve taburculuk anındaki NIHS skorları kaydedildi. Görüntüleme bulguları ile klinik skor arasındaki ilişki araştırıldı. Bulgular: FLAIR HDİ 23 hastada (%52) saptandı. SWI VBB 23 hastada (%52) saptandı. DDİ 40 hastada (%91) saptandı. Başvuru anındaki görüntülerde SWI VBB ve FLAIR HDİ bulgusunun birlikte saptandığı grupta, başvuru ve taburculuk esnasındaki NIHS skorları arasındaki fark anlamlı derecede yüksekti. (p=0.026) Başvuru anındaki görüntülerde SWI VBB ve FLAIR HDİ saptanmadığı grupta ise NIHS skoru farkı anlamlı derecede küçüktü. (p=0.048) Başvuru anındaki görüntülerde FLAIR HDİ saptanan grupta (SWI hipointens bulgusu olsun veya olmasın) başvuru ve taburculuk anında hesaplanan NIHS Skoru farkı, saptanmayan gruba kıyasla anlamlı derecede büyüktü. (p=0.043) Sonuç: SWI vasküler belirginleşme bulgusu ve FLAIR hiperintens damar işareti zamanla NIHS skoru düşüşü ile ilişkili bulundu. Bulgular SWI hipointens damar işareti ve FLAIR hiperintens damar işaretinin iskemik doku perfüzyonu ve kollateral dolaşımı ile ilişkili olduğunu destekler nitelikteydi.
Özet (Çeviri)
Aim: MRI Susceptibility-weighted imaging (SWI) and fluid-attenuated inversion recovery (FLAIR) sequences are considered markers of compromised tissue perfusion and thrombus length in cerebral ischemia. In this study we investigated whether prominent vessels on SWI whether hyperintense vessels on FLAIR and the mesure of prominent vessel on SWI assotiated with clinical olutcome measures with ischemic stroke clinic. Materials and Methods: We retrospectively analyzed the middle cerebral artery stroke patients through the PACS (n=44). We evaluated the initial and the final infarct size with ASPECT score in MRI images. And we investigated whether SWI hypointense vessel sign, wheather FLAIR hyperintense vessel sign and prominent vessel sign's size on SWI. Also, patient's initial and discharge NIHS scores were note from the clinical recordings. The relationship between imaging findings and clinical scores was investigated. Results: Hyperintense vessels on FLAIR were identified in 23 patients (%52). Hypointens vessels on SWI were identified in 23 patients (%52). Prominent vessel on SWI were identified in 40 patients (%92) Patients with prominent vessels on SWI and hyperintense vessels on FLAIR, had higher initial and discharge NIHS score difference than the other groups. Patients without prominent vessels SWI and hyperintense vessels on FLAIR had the significantly lower initial and discharge NIHS score difference than the other group. Also, patients with just hyperintense vessels on FLAIR had significantly higher initial and discharge NIHSS difference than the other group. There was no correlation between thrombus size and infarct area, NIHS score. Conclusion: Hyperintense vessels on FLAIR and hypointens vessels on SWI are associated with NIHS score decline, suggesting that hyperintens vessels on FLAIR and hypointense vessels on SWI most likely associated with ischemic brain tissue perfusion and collateral circulation.