Trombolitik tedavi alan akut iskemik inme hastalarında direkt acil servise başvuran, telestroke aracılığıyla trombolitik tedavi sonrası başvuran ve telestroke aracılığıyla trombolitik tedavi için sevkedilen hastaların karşılaştırılması
A comparative study on acute ischemic stroke patients receiving thrombolitic therapy: comparing patients who consult to emergency rooms directly, patients who consult by telestroke after thrombolitic therapy , and patients who are referred for the treatment of thrombolitic treatment through telestroke
- Tez No: 785703
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAAN ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: akut iskemik inme, damlat ve gönder, intravenöz trombolitik tedavi, endovasküler trombektomi, fonksiyonel sonuç, acute ischemic stroke, drip and ship, intravenous thrombolytic therapy, endovascular thrombectomy, functional outcome
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Giriş ve Amaç: Akut iskemik inmeli hastaların erken ve etkin tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada akut iskemik inme ön tanısı ile merkez acil servise direk başvuranlar, 112 ekiplerince dış merkezden iv t-PA tedavisi almak için inme merkezine getirilenler ve inme merkezine sevk edilmeden önce telestroke konsultasyon destekli iv t-PA tedavisi alıp yönlendirilen hastaların üç aylık mortalitelerine bakarak farklı iletim protokolleri arasında iv t-PA tedavisi alan hastaların tedaviye kadar geçen sürelerini ve klinik sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne 01/01/2017-31/12/2020 tarihleri arasında başvuran iskemik inme tanılı 198 hastanın dosyaları retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmada yer alan en genç hasta 20 en ileri yaştaki hasta 93 yaşındayken ortalama yaş 70,1±13,3 olup bu hastaların %56,6'sı kadındı. En sık risk faktörleri hipertansiyon, ateroskleroz, diyabetes mellitus ve hiperlipidemiydi. Hastalar arasında %26,3 oranlarında geniş arter aterosklerozu nedenli ve küçük damar oklüzyonu nedenli inme görülürken %17,2 kardiyoembolik inme görüldü. Hastaların NIHSS skorları incelendiğinde, mRS skoru yüksek olanların NIHSS skorlarının anlamlı derecede daha yüksek olduğu tespit edildi. En sık orta serebral arter enfarktları, arkasından karotis ve baziller arter enfarktı izlendi. Karşılaştırılan hasta gruplarında geliş mRS skoruna göre 3. ay mRS skorlarında anlamlı bir düşüş izlendi. Rekanalizasyon süreleri 3. ay mRS skorlarına göre incelendiğinde, gruplar arasında anlamlı farkın olmadığı görüldü. Trombektomi işlemi yapılan ve yapılmayan hastalar arasında tedavi öncesi ve 3. Ay mRS skorları açısından anlamlı fark tespit edilmedi. Sonuç: Akut iskemik inme hastalarında damlat ve gönder yöntemiyle inme merkezine endovasküler tedavi için kısa sürede ulaşım inmenin klinik sonuçlarının iyileştirilmesine yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is important to develop early and effective treatment methods for patients with acute ischemic stroke. In this study, we examined the three-month mortality rates of the patients who directly visit the central emergency department with the pre-diagnosis of acute ischemic stroke, those who were brought to the stroke center by 112 teams to receive IV t-PA treatment from an external center, and those who received telestroke consultation-assisted IV t-PA treatment before being referred to the stroke center. We aimed to evaluate the time until treatment and clinical outcomes of patients who received iv t-PA treatment between delivery protocols. Material and Method: The files of 198 patients with ischemic stroke who applied to Bolu Abant İzzet Baysal University Training and Research Hospital Emergency Service between 01/01/2017-31/12/2020 were analyzed retrospectively. Results: The youngest patient in the study was 20 years old, while the oldest patient was 93 years old, with a mean age of 70.1±13.3%, and 56.6% of these patients were women. The most common risk factors were hypertension, atherosclerosis, diabetes mellitus and hyperlipidemia. Among the patients, 26.3% had a stroke due to large artery atherosclerosis and small vessel occlusion, while 17.2% had a cardioembolic stroke. When the NIHSS scores of the patients were examined, it was found that those with high mRS scores had significantly higher NIHSS scores. A significant decrease was observed in the 3rd month mRS scores compared to the development mRS score in the compared patient groups. When the recanalization times were analyzed according to the 3rd month mRS scores, it was seen that there was no significant difference between the groups. There was no significant difference in pretreatment and 3rd month mRS scores between patients who underwent thrombectomy and who did not. Conclusion: In acute ischemic stroke patients, transportation to the stroke center for endovascular treatment with drip and send method in a shorter time may help to improve the clinical outcomes of stroke. Conducting similar studies with larger numbers of cases may help to prove the importance of the drip and send model in stroke mortality.