Akut romatizmal ateş tanısı olan hastalarımızın değerlendirilmesi
Evaluation of patients with acute rheumatic fever
- Tez No: 508399
- Danışmanlar: PROF. DR. EMBİYA DİLBER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut romatizmal ateş, kardit, romatizmal kalp hastalığı, Acute rheumatic fever, carditis, rheumatic heart disease
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Akut romatizmal ateş tanısı ile Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 2005-2017 yılları arasında takip edilen hastaların epidemiyolojik ve klinik özelliklerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Kliniği'nde Ocak 2005–Aralık 2017 tarihleri arasında akut romatizmal ateş tanısı alan 175 hastanın verileri, dosya kayıtları incelenerek kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların yaşları 26 ay ile 17 yaş arasında (ort. 11±3,52 yıl) değişmekte olup, kız/erkek oranı 1.38 idi. Hastalar en sık Şubat, Mayıs ve Ağustos aylarında başvurdu. Kardit en sık (%80) görülen major bulgu iken, artrit %51,4 oranında, kore %16 oranında görüldü. Eritema marjinatum bir hastada mevcuttu. Karditli hastalarda en sık izole mitral kapak tutulumu (%54,3) görülürken, hastaların %30,7'sinde mitral ve aort kapak tutulumu birlikte, %10'unda ise izole aort kapak tutulumu saptandı. Triküspit yetmezlik, mitral tutulum ile birlikte üç (%2,1) hastada görüldü. Sekonder profilaksiye uyumsuz yedi hastanın dördünde (%57,1) rekürrens tespit edildi. Klinik izlemde, iki hastaya mitral ve aort kapak replasmanı yapılırken, hastalarımızda mortalite görülmedi. Sonuç: Ülkemizde son yıllarda sosyoekonomik koşullarda gelişmeler olmasına rağmen, akut romatizmal ateş, bölgemiz için önemli bir sağlık sorunu olmaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to retrospectively evaluate the epidemiological and clinical characteristics of acute rheumatic fever in Eastern Black Sea region between 2005-2017. Methods: We performed a retrospective analysis of 175 patients who were diagnosed with acute rheumatic fever at Department of Pediatric Cardiology in the Medical Faculty of Karadeniz Technical University between January, 2005 and December, 2017. Results: The age of the patients ranged from 26 months to 17 years (mean 11±3,52 years) and the female/male ratio was 1.38. Patiens were mostly diagnosed on February, May and August. Carditis was the most common major finding (80%), followed by arthritis (51.4%), Sydenham's Chorea (16%) and eritema marginatum in one patient. Mitral valve was the most commonly involved (54.3%), followed by combined mitral and aortic valve (30.7%), and the aortic valve alone (10%). Tricuspid valve involvement was seen in three (2.1%) patients with mitral regurgitation. Recurrence was observed in four (57.1%) of seven patients who had irregular secondary prophylaxis. During the follow-up combined mitral and aortic valve replacements were performed in two patients, and mortality was not observed. Conclusion: Although there has been some socio-economic development in Turkey in the recent years, acute rheumatic fever remains an important health problem for our region.