Polikistik over sendromlu hastalarda serum total ve lipide bağlı sialik asit düzeylerinin sağlıklı kontrol grubuna göre değerlendirilmesi
Evaluation of total and lipid-bound sialic acid levels in patient with polycystic ovary syndrome and healthy control group
  1. Tez No: 508438
  2. Yazar: ALİ ÖZCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AYKAN YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, total sialik asit, lipide bağlı sialik asit, Polycystic ovary syndrome, total sialic acid, lipid-bound sialic acid
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Polikistik Over Sendromu, toplumda reprodüktif dönemdeki kadınların yaklaşık %6-8'ni etkileyen, oligomenore veya amenore, hirsutizm, obezite gibi bir çok klinik bulguları olan bir sendromdur. PKOS'lu kadınlarda görülen insülin direnci, anormal lipid düzeyleri ve obezite, uzun dönemde Diabetes Mellitus ve kardiyovasküler hastalık açısından risk artışına neden olmaktadır.Serum sialik asitleri, hücre zarının glikoproteinlerinde, glikolipidlerinde ve diğer hücre bölgelerinde bulunan açillenmiş neuraminik asitlerdir. Serum sialik asit düzeylerinin koroner kalp hastalığında ve miyokard enfarktüsünde arttığı bildirilmiştir. Serum total ve lipide bağlı sialik asidin diabetes mellitusta da yükseldiği bildirilmiş ve özellikle total sialik asidin belirli diyabetik komplikasyonlarla ilişkisi olduğu gösterilmiştir.Bu çalışmanın amacı, toplumumuzda PKOS tanısı almış kadınlarda serum total ve lipide bağlı sialik asit düzeylerinin, sağlıklı kontrol grubuna göre düzeylerinin değerlendirilmesi ve çeşitli hormonal ve biyokimyasal parametrelerle korelasyonunu göstererek, uzun dönem kardiyovasküler hastalık ile diabetes mellitus riski açısından ilişkinin araştırılmasıdır.Bu amaçla PKOS tanısı konulan 40 hasta ile 35 sağlıklı kontrol grubu kadın çalışmaya alındı. Serum TSA düzeylerinde PKOS grubu hastalarda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0,052). Serum LBSA düzeyleri ise PKOS grubunda kontrol grubuna daha yüksekti ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,003). PKOS grubunda androstenedion (r=0,338, p=0,032) ve HOMA-IR (r=0,558, p=0,000) ile TSA arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon saptandı. VKİ'ne göre düzeltme sonrası TSA ile bu korelasyon kayboldu. PKOS grubunda sadece DHEAS (r=0,508, p=0,001) ile LBSA arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon izlendi. VKİ'ne göre düzeltme sonrası bu korelasyon izlenmezken, sadece FSH (r=0,335, p=0,037) ile LBSA arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon izlendi.PKOS hastaları ile kontrol grubu arasında serum TSA düzeyleri açısından fark yoktur. Serum LBSA düzeyleri ise PKOS hastalarında, kontrol grubuna göre daha yüksektir. Bu yüksekliğin PKOS ve uzun dönem riskleri açısından ilişkisinin net olarak gösterilebilmesi için daha geniş kapsamlı çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) is a common problem, effecting 6-8% of women in reproductive age and oligomenorhea or amenorhea, hirsutismus, obesity are usually the presenting symptoms. There is an increased risk for Diabetes Mellitus and cardiovascular disease in patients with PCOS in long term due to insulin resistance seen in PCOS and resulting abnormal lipid levels and obesity.Sialic acids are acillated neuraminic acids and found in glycoproteins and glycolipids of cell membrane and in other parts of cell. Serum sialic acid levels are elevated in coronary heart diseases and myocardial infarction. It was demonstrated that total serum and lipid-bound sialic acid levels increased in diabetes mellitus and the total sialic acid levels were especially related with some diabetic complications.The aim of this study is to evaluate the total serum and lipid-bound sialic acid levels in PCOS patients and healthy control group and to calculate any correlation among the sialic acid levels and hormonal and biochemical parameters in order to investigate the relationship regarding the long term risk of cardiovascular diseases and diabetes mellitus.Forty PCOS patients and 35 healthy women were included in this study. There was no significant difference in serum TSA levels between PCOS patients and control group (p=0,052). Serum LBSA levels were higher in PCOS patients than the control group and the difference was statistically significant (p=0,003). In PCOS group, significant positive correlations between TSA and androstenedion (r=0,338, p=0,032), TSA and HOMA-IR (r=0,558, p=0,000) were detected. After correction for body mass index (BMI), these correlations disappeared. In PCOS group, significant positive correlation between LBSA and DHEAS (r=0,508, p=0,001) was calculated. Still; after correction for BMI, the only existing significant correlation was between FSH and LBSA (r=0,335, p=0,037).The serum TSA levels in PCOS patients are similar in comparison to healthy women. On the other hand, serum LBSA levels are higher in PCOS patients. Further studies with high power are necessary to propose the relationships among high LBSA levels in PCOS and its long term risks.