Steroid verilerek bağışıklık sistemi bozulan ratlarda, kefirin kolon anastomozu iyileşmesine etkisi
The effects of kefir on colonic anastomotic healing in immunosuppressed rats
  1. Tez No: 508441
  2. Yazar: ABDULLAH ÇİME
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY E. DAPHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Anastomoz iyileşmesi, kefir, steroid, rat
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Kolon anastomoz kaçağı kolorektal cerrahinin yüksek mortalite ve morbiditeyle seyreden major bir komplikasyonudur. Bağışıklık sistemi bozuklukları risk faktörlerinden biridir. Bir probiotik olan kefirin konak bağışıklık sistemini artırıcı etkisi vardır. Bu çalışmada steroid kullanımı ile bozulan yara iyileşmesini kefir ile düzeltmeyi amaçladık.Çalışmada 30 adet Wistar ratı sham, metilprednizolon ve metilprednizolon+kefir grubu olarak üçe ayrıldı. Metilprednizolon ve metilprednizolon+kefir grubundaki ratlara preoperatif yedi gün boyunca günlük 8 mg/kg intramüsküler metilprednizolon verildi. İntraperitoneal ketamin+ksilazin anestezisi altında orta hat insizyonla karına girildi. Pelvik refleksiyonun 2-4 cm proksimalinde sol kolon transekte edildi ve uç uca tek tabaka anastomoz yapıldı. Metilprednizolon ve metilprednizolon+kefir grubundaki ratlara 6 gün 8 mg/kg metilprednizolon verilmeye devam edildi. Metilprednizolon+kefir grubundaki ratlara ek olarak postoperatif 2. günden itibaren günde iki kez oral yoldan 3 ml kefir verildi. Postoperatif 7. günde tüm ratlar sakrifiye edilerek abdominal duvarları açıldı, anastomoz yapılan bölge çıkartıldı. Anastomoz ayrılma basıncı ve hidroksiprolin seviyeleri ölçüldü.Yapılan istatistiksel değerlendirmede anastomoz patlama basıncı, kuru ağırlık, yaş ağırlık değerleri arasında anlamlı fark bulundu. Sham grubu değerlerinin diğer iki gruba göre daha yüksek, metilprednizolon+kefir grubundaki değerlerin de metilprednizolon grubuna göre yüksek olduğu saptandı (p0.05). Su yüzdesi değerleri arasında sham ve diğer gruplar arasında anlamlı fark bulundu (p0.05).Bu çalışmada kefirin steroid verilerek bağışıklık sistemi bozulan ratlarda kolon anastomoz iyileşmesine etkisi incelenmiş ve kefirin metilprednizolon etkisi altındaki anastomozda hidroksiprolin düzeylerini değiştirmeden anastomoz patlama basıncı değerlerini arttırdığı görülmüştür. Anastomoz iyileşmesinin bozulan inflamatuar fazının ve dolayısıyla bozulan granülasyon dokusu oluşumunun kefir verilmesi ile düzeldiği ve devamlılığının sağlandığı, bunun da makrofaj aktivasyonu ile olduğu düşünülmektedir. Bu çıkarımın başka çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Anastomotic leakage is a major complication of colorectal surgery, and causes high morbidity and mortality. Immunosupression is a risk factor for anastomotic leakage. Kefir is a probiotic which improves immune system. In this study by using kefir we aimed to improve wound healing that was previously impaired by steroids.30 wistar rats are divided into three groups, as sham, methylprednisolone and methylprednisolone+kefir. Eight mg/kg methylprednisolone was given to methylprednisolone and methylprednisolone+kefir group intramusculary for 7 days preoperatively. Under general anesthesia induced by intraperitoneal ketamine+xylasine, abdomen was opened with a midline incision. Left colon was transected at a level of 2-4 cm proximal to pelvic reflection and then one layer end-to-end anastomosis was performed. Eigth mg/kg methylpredisolone was given to methylprednisolone and methylprednisolone+kefir groups for additional 6 days. 3 ml of kefir was given by oral route to the methylprednisolone +kefir group twice a day beginning on the second postoperative day. Whole subjects were sacrified at postoperative 7th day. Abdominal wall was opened, anastomotic region was resected and anastomotic bursting pressure and hydroxyproline levels were measured.There were statistically significant differences between the groups in anastomotic bursting pressure, mean weight and wet weight values. Anastomotic bursting pressure, mean weight and wet weight values in the sham group were higher than the other groups, and methylprednisolone+kefir group values were higher than methylprednisolone group (p0.05).