Anormal uterin kanama ile başvuran ve endometriyal polip saptanan hastalarda,uterin doppler sonografi ve patoloji sonuçlarının karşılaştırılması
Comparasion of uterine artery doppler sonography, saline infusion sonography and endometrial biopsy in patients with abnormal uterine bleeding who were found to have endometrial polyps.
- Tez No: 508453
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN NOYAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometriyal polip, transvajinal doppler sonografi, sonohidrosonografi, transvajinal ultrasonografi, patoloji
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Anormal uterin kanama, jinekoloji polikliniğine başvuran hastalarda en sık görülen yakınmalardan biridir. Anormal uterin kanamaların tedavisi için hastalığın etyolojisinin tanınmasında hızlı ve güvenilir tanı prosedürlerinin uygulanması gereklidir. Anormal uterin kanama ile polikliniğe başvuran hastaların %35'ini submüköz myom veya endometriyal polip gibi intrakaviter lezyonlar oluşturur. Endometriyal poliplerin anormal uterin kanamalı tüm kadınlardaki görülme sıklığı yaklaşık olarak % 25' dir. Çalışmacılar son zamanlarda endometriyal patolojilerin tanısında uterin arter ve myometriyal damarların renkli doppler sonografisini önermişlerdir. Aynı zamanda çeşitli çalışmalarda uterin ve myometriyal damarların doppler ölçümlerinin, endometriyal patolojilerin tanısında transvajinal ultrasonografinin sensitivitesini arttırabileceği gösterilmiştir. Bu çalışmada anormal uterin kanama ile başvuran hastalarda, transvajinal ultrasonografinin yanı sıra uygulanan uterin arter doppler sonografinin, salin hidrosonografi ve endometriyal biyopsi sonuçları ile karşılaştırılması ve tanıya katkısının irdelenmesi amaçlandı. Çalışmaya Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran anormal uterin kanamalı, transvajinal ultrasonografide endometriyum kalınlığı 5 mm ve üzeri olan 60 hasta alındı. Hastalara transvajinal ultrasonografi, uterin arter doppler sonografi ve salin hidrosonografi yapıldı. Onaltı hastaya histeroskopi, kırkdört hastaya D&C yapılarak, alınan endometriyal örnekler patolojiye gönderildi. Hastaların patoloji sonuçları; bir hastada endometriyal adenokarsinom grade2, dört hastada basit?atipisiz endometriyal hiperplazi, 4 hastada disordered proliferatif endometriyum, 25 hastada endometriyal polip, 10 hastada proliferatif endometriyum, 7 hastada sekretuar endometriyum, 2 hastada endometrit, 2 hastada menstrüel endometriyum, bir hastada endometriyal stromal fragmantlar, bir hasta da iyatrojenik endometriyum, bir hastada interval endometriyum, bir hastada bazal endometriyum, bir hastada uzamış kanama bulguları olarak geldi. Hastaların patoloji sonuçları elde edildikten sonra 25 hasta endometriyal polip grubunu oluşturdu, kalan hastalardan 1 endometriyal Ca, 4 endometriyal hiperplazi, 4 disordered proliferatif endometriyum hastası, olgu sayılarının yetersiz olması nedeniyle çalışma dışı bırakıldı. Kalan 26 hasta intrakaviter lezyon saptanmayan anormal uterin kanamalar olarak kontrol grubunu oluşturdu. Hastaların transvajinal ultrasonografi, salin hidrosonografi ve transvajinal doppler sonografi sonuçları patoloji sonuçları ile karşılaştırıldı. Çalışmamızda, endometriyal kalınlıklar, polip grubunda ortalama 14.5±3.46 mm, kontrol grubunda ise 10.99±3.58 mm olarak izlendi (p=0.001). Uterin volüm, polip grubunda ortalama 98.32±63.18 ml, kontrol grubunda ise 125.26±72.9 ml olarak bulundu. Uterin volüm her iki grupta benzerdi (p=0.14). Hastaların sağ ve sol uterin arter rezistans ve pulsatilite indekslerinin dağılımının benzer olması üzerine, rezistans ve pulsatilite indekslerinin ortalamaları alındı. Ortalama uterin arter rezistans indeks değeri, polip grubunda 0,63±0,2, kontrol grubunda ise 0,66±0,17 olarak bulundu (p=0.48). Ortalama uterin arter pulsatilite indeks değeri polip grubunda 1,75±0,74, kontrol grubunda ise 1,95±0,63 olarak bulundu (p=0,31). Çalışmamızda, transvajinal ultrasonografinin intrakaviter yer kaplayan lezyon tanısında sensitivitesi, spesifitesi, negatif prediktif değeri ve pozitif prediktif değeri sırasıyla %100, %73, %78.1, %100 olarak tesbit edildi. Salin hidrosonografinin endometriyal polip tanısında sensitivitesi, spesifitesi, negatif prediktif değeri ve pozitif prediktif değeri sırasıyla %96, %84.6, %85.7, %95.7 olarak bulundu. Çalışmamızın sonucunda uterine arter doppler sonografi indekslerinin, endometriyal polip saptanan grupta, intrakaviter lezyon saptanmayan uterin kanamalarla karşılaştırıldığında farklılık göstermediği saptandı. Transvaginal doppler sonografinin, intrakaviter endometriyal lezyonların tanısındaki katkısının değerlendirilmesi için daha geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Abnormal uterine bleeding is one of the most common complains of patients attending to gynecology clinics. For the management of abnormal uterine bleeding, identification of ethiology is important and rapid and reliable procedures are needed. In women who applied to hospital with complaints of abnormal uterine bleeding, prevalence of benign intracavitery abnormalities, such as submucous myomas and endometrial polyps, is approximalety 35%. The prevalence of endometrial polyps in the general female population is estimated to be approximately 25 %. Several investigators have recently suggessted that color doppler measurement of uterine and myometrial arteries should be used for the detection of endometrial pathologies. At the same times investigators have designated that color doppler measurement of uterine and myometrial arteries can be used to improve the sensitivity of TV USG in the detection of endometrial pathologies. The purpose of this study is to compare uterine artery doppler sonography, saline infusion sonography and endometrial biopsy results in the diagnosis of abnormal uterine bleeding. This study was performed in Kırıkkale University, Medical Faculty, Department of Obstetrics and Gynecology, sixty patient who had abnormal uterine bleeding, whose endometrial thickness was ?5 mm, were included in this study. TV USG, TDS and SHG were performed in all patients. Hysteroscopy was performed in 16 patients, D&C was performed in 44 patients, the endometrial samples were sent to the pathology department. The pathology results were: one patient had endometrial cancer grade two, 4 patients had simple atipical endometrial hyperplasia, 4 patients had disordered proliferative endometrium, 25 patients had endometrial polyps, 10 patient had proliferative endometrium, 7 patients had secretory endometrium, 2 patients had endometritis, 2 patients had menstrual endometrium, 1 patient had endometrial stromal fragmants, 1 patients had interval endometrium, 1 patient had basic endometrium, 1 patient had prolonged bleeding findings. After the pathology results were delivered, 25 patients were included in the endometrial polyp group, 1 patient with endometrial cancer, 4 patients with endometrial hyperplasia, 4 patients with disordered proliferative endometrium were excluded from the study, because of the inadequate numbers. The rest of the patients with abnormal uterine bleeding, who didn?t have any intracavitary lesions were considered as the control group. The result for TV USG, SHG and TDS were compared with pathological results. Mean endometrial thickness of the control group was 10.99±3.58 mm and the mean endometrial thickness of the endometrial polyp group was 14.5±3.46 mm (p=0.001). Mean uterine volume of endometrial polyp patients was 98.32±63.18 ml and for the control group, the mean uterine volume was 125.26±72.9 ml. Uterine volume was similar in both groups (p=0.14). Since the rigth and left uterine artery resistance indices and pulsatility indices were distributed similary in both groups, mean resistance index and pulsatility indires were calculated for both groups. The mean uterine artery resistance index value in the endometrial polyp group was 0,63±0,2, in the control group it was 0,66±0,17 (p=0.48). The mean uterine artery pulsatility index value in the endometrial polyp group was 1,75±0,74, in the control group it was 1,95±0,63 (p=0.31).