Akut romatizmal ateş tanısı alan hastalarda TLR-2 geninde Arg753Gln ve Arg677Trp polimorfizmi
The Arg753Gln and Arg677Trp polymorhism of TLR-2 gene in patients with acute rheumatic fever
- Tez No: 508463
- Danışmanlar: PROF. SELDA HIZEL BÜLBÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Rheumatology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut romatizmal ateş, toll-like reseptörler, TLR-2, gen polimorfizmi, çocuk, Acute rheumatic fever, toll like receptors, TLR-2, genetic polymorphism, child
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Akut romatizmal ateş; A grubu beta hemolitik streptokoka bağlı tonsillofarenjitin 2-3 haftalık latent periyodu takiben gelişen süpüratif olmayan bir sekelidir. Toll-like reseptörler (TLR), çok hücreli organizmalarda yabancı mikrobiyal hücre ürünlerini organizmanın savunma cevabına sunan sensörlerdir. Bu çalışmada akut romatizmal ateş tanısı alan hastalarda doğal immün sistemin bir parçası olan ve Gram pozitif bakterilere karşı konak savunmasında rol alan TLR-2 geninde Arg753Gln ve Arg677Trp polimorfizmlerinin varlığını araştırdık. Çalışmaya akut romatizmal ateş tanısı alan ve tanı anında yaş ortalaması 11,4±2,1 yıl olan 68 hasta [38'i kız (%55,9), 30'u erkek (%44,1)] ve yaş ortalaması 13,06 ± 3,85 yıl olan 75 sağlıklı kontrol [39'u kız (%52), 36'sı erkek (%48) ] alındı. Hasta ve kontrol grubundan 5cc'lik tam kan örnekleri etilendiamin tetrarasetikasitli (EDTA) tüplere alındı. Kanlardan DNA izolasyonu yapıldıktan sonra genotipleme için PCR yöntemi ve TLR- 2 geninde Arg753Gln ve Arg677Trp polimorfizmlerinin belirlenmesi için Restriction Fragment Length Polymorphism (RFLP) metodu kullanıldı. Araştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS programında analiz edilerek p< 0.05 anlamlılık sınırı olarak kabul edildi.Hastaların 3'ü (%4,4) Arg753Gln genotipine, 1'i (%1,5) Gln753Gln genotipine sahip iken kontrol grubunda Arg753Gln polimorfizmine rastlanmadı (p>0.05). Hasta grubunda Arg677Trp polimorfizmine rastlanmazken kontrol grubunun 2'si (%2,7) Trp677Trp genotipine sahipti (p>0.05). Sonuç olarak akut romatizmal ateş geçiren hastalar ve sağlıklı kontroller arasında TLR-2 geninde Arg753Gln ve Arg677Trp polimorfizmlerini taşımaları yönünden fark yoktu. Bu polimorfizmlerin akut romatizmal ateş hastalığı geçirip geçirmeme üzerine bir etkisi olmadığını söyleyebiliriz. Çalışmamız akut romatizmal ateşin patogenezini araştıran çalışmalara katkıda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Acute rheumatic fever is a non-suppurative complication of group A beta-hemolytic streptococcol tonsillopharyngitis that seen after 2-3 weeks after latent period. Toll like receptors are sensors of foreign microbial cell products to the host defence systems in multicellular organisms. We investigated Arg753Gln and Arg677Trp polymorhisms in TLR-2 gene that is component of innate immune system and play roles in host defence responses against gram positive bacterias in acute rheumatic fever patients. 68 patients having acute rheumatic fever and with median age of 11,4±2,1 years [38 female (%55,9), 30 male (%44,1)] and 75 healty controls with median age of 13,06 ± 3,85 years [39 female (%52), 36 male (%48)] were included to the study. 5ml whole blood samples were taken from all patients and control group into ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA) containing tubes. After DNA isolation from samples, genotyping was performed with PCR technique and Restriction Fragment Length Polymorphism (RFLP) method was used to determine Arg753Gln and Arg677Trp polymorhisms in TLR-2 gene. Results were analysed by using SPSS program and p0.05). While there was no Arg677Trp polymorphism in patient group, 2 (%2,7) of control group members had Trp677Trp genotype (p>0.05). In conclusion, there was no differences in Arg753Gln and Arg677Trp polymorphisms of TLR-2 gene between control and patients with acute rheumatic fever. It is possible to say that these polymorphisms have no affect on having acute rheumatic fever. Our study provided additional informations to the studies concerning acute rheumatic fever pathogenesis.