Palyatif bakım hizmeti alan hastalarda beslenme durumu ve kas kuvvetinin hasta sağkalımı üzerine etkisi
The effect of nutritional status and muscle strength on survival of the patients treated in palliative care units
  1. Tez No: 508464
  2. Yazar: YASİN GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: kas gücü, malnütrisyon, el kavrama gücü, dinamometre, mortalite, bası yarası, muscle strength, malnutrition, handgrip strength, dinamometer, mortality, pressure ulcer
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmada, palyatif bakım servislerinde yatan hastaların beslenme durumu ve kas kuvvetlerinin hasta bakım sonuçları ve hastaların sağ kalım durumları ile ilişkisini araştırmak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Bursa Kamu Hastanelerinde gerçekleştirilmiştir. Palyatif bakım hizmetlerinde Ocak 2018 döneminde tedavi gören ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan hastalar dahil edildi. Çalışmada hastaların beslenme durumunun belirlenmesi için Mini Beslenme Değerlendirmesi (MNA) testi kullanıldı. Kas gücü el dinamometresi ile ölçüldü. Bulgular: Bu çalışmada, palyatif bakım ünitelerinde tedavi edilen hastalarda malnütrisyon oranı %82,90 olarak belirlenmiştir. Ölçülen kas kuvveti değerlendirildiğinde, kas gücü ve bir aylık mortalite arasında ilişki bulunmadı. Malnütrisyon varlığında ise mortalite artmaktaydı. Sonuç: Çalışmaya katılan gönüllüler arasında malnütrisyon oldukça yüksek orandadır. Palyatif bakım hastalarında beslenme desteği sağ kalımı olumlu etkileyecektir. Asıl önemlisi kişilerde daha palyatif bakım ihtiyacı belirmeden dengeli beslenme ve fiziksel aktivitenin teşvik edilmesi uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Inthisstudy, it wasaimedtoinvestigatetheeffects of handgripstrengthandnutritional status on mortality in palliativepatients in ourregion. MaterialsandMethods: The research was carried out in Bursa State Hospitals. Patients who were treated in palliative care services in January 2018 and volunteering to participate in the study was included. For determination of nutritional status of the patients in the study, the Mini Nutritional Assessment (MNA) test was used. Muscle strength was measured by a hand dynamometer. Results:In this study malnutrition rate was determined as 82.90% for the patients treated in palliative care units. When muscle strength measured was evaluated, the average of muscle strength was notdifferent in patients who died in a month. In the presence of malnutrition, mortality was increased. Conclusions: Malnutrition rate is quite high among the volunteers involved in the study. In palliative care patients, nutrition may positively affect the survival. It would be better to promote balanced nutrition and physical activity for the individuals before they need palliative care.