Septum deviasyonunda nazal hava yolunun değerlendirilmesinde klasik muayene yöntemleri, akustik rinometri ve nazal spirometrinin preoperatif ve postoperatif olarak karşılaştırılması
The comparison of classic clinical examinations, acoustic rhinometry, and nasal spirometry preoperatively and postoperatively in evaluating the functional capacity of the nasal airway in subjects with septal deviations
- Tez No: 508508
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHMİ KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Septum Deviasyonu, Endoskopik Muayene, Akustik Rinometri, azal Spirometri, Oral Spirometri, Septum Deviation, Endoscopic Exa mination, Acoustic Rhinometry, Nasal Spirometry, Oral Spirometry
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışmada , septoplasti yapılan hastalarda nazal hava yolu anterior rinoskopi , nazal endoskopi, akustik rinometri (AR), nazal spirometri ( S), oral spirometri (OS) ve vizüel analog skala (V AS) ile değerlendirildi ve bu yöntemlerin etkinliklerini birbirleri ile karş ı laştı rı ldı. Gereç ve Yöntem: çalışmamıza, izole septum devi asyon u tanı sı ile sadece septoplasti ameli yatı yap ıl an 27 hasta dahil edildi . Kontrol grubu olarak 30 sağ lıklı bireyalındı. Bu ha talara preoperatif anterior rinoskopi, nazal endoskopi, nazal spirometri, oral spirometri, akustik rinometri ve VAS yap ıldı. Hastalar postoperatif 6-8 hafta sonra tekrar aynı test batarya l arı ve muayene yönteml eri ile değerl e ndirildi . Bulgular: Preoperatif ve postoperatif V AS değe rle ri karş ılaştırıldığında tüm parametrelerle te t onalama değerleri aras ınd a istatistiksel olarak yüksek oranda önemli fark elde edildi (P0,05 ). Ancak, istati stiksel olarak anlamlı olmasa da tüm OS parametrelerinde postoperatif artış gözlendi. NS ve OS parametreleri nin büyük oranda birbirleriyle uyum içinde o ldu ğu bulundu. Sonuç: VAS her ne kadar subjektif bir yöntem olsa da postoperatif hasta d eğer l endirilmes ind e önemlidir. AR sadece burnun amerior kı s mının değerl endirilmes inde yararlı bir yöntem iken, septoplasti endikasyonu koymada ve ameliyat başarısını değerl e ndirmede yardımcı bir yöntem oldu ğu kuşku lu bulunmuştur. NS'nin septum deviasyonu ya da septoplasti başarı sının objektif olarak değerl endirilmesi n e katkıda bulunmadığı fikrine varılmı ş tır . OS septoplasti yapılacak h astal arın ameliyattan sistemik anlamda ne kadar faydal andığını gösterebilen, kolay uygu lanabilir, objektif bir yöntem olarak değerlendirilmişıir.
Özet (Çeviri)
Ainı: [n ıhi s study, ıhe nasal airway in s ubj ec ı s whom und erwenı eptaplası y were evaluaıed wiıh anıerior rhinoscopy, nasal endoscopy, acou sıi c rhinometry (AR), na al s pi ro meıry S), oral sp iromeıry (OS), and visuel analog scala (V AS) scoring and ıhe effectiveness of ıh ese methods were compared with each other. Methods and Materials: Twenty seven patients whom underwent only septoplasty for septum deviations were included in this studyand 30 healthy ubjects were included as control group. The patients were evaluated preoperati vely with anterior rhinoscopy, nasal endoscopy, NS, OS, AR, and VAS. All patients were evaluated with the same test batteries and examination method s 6-8 weeks af ter the operation. Results: When we compared the preoperative and postoperative V AS scores to each other, we found tati tically important difference beıween the mean test values of all parameıers (pO,OS). Although there was not a statistical1y significant differences, it was detected increase in all postoperative OS parametres. We found that the values of S and OS parameters are in good relationship with each other. Conclutions: Even though V AS is a subj ectiye method, it is imponant for evaluating patients after surgery. While AR is a good method in evaluating anterior nasal area, it is found suspicious in making septoplasty indication and evalııating the success rate of the operation. We are in the opinion that NS is not usefull in eva iuating objecti vely the sepıum deviation or the success rate of septopl asty. OS is found as an objecti ve, and easy method to use and can show the postoperative benefit rate from the septoplasty operation.