Tiroidektomi yapılan olgularda nervus laringeus süperior eksternal dalı hasarının değerlendirilmesi
Evaluati̇ng external branch of superi̇or laryngeal nerve i̇njury after thyroi̇dectomy
  1. Tez No: 508543
  2. Yazar: ELİF İLİNGİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞET KÖKSAL, PROF. DR. MEHMET KÜLEKÇİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroidektomi, Superio laringeal sinir eksternal dalı, Laringeal EMG, Krikotiroid kas, thyroidectomy, the external branch of the superior laryngeal nerve, laryngeal EMG, cricothyroid muscle
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Giriş: Superior laringeal sinir eksternal dalı, krikotiroid kasa motor lifler taşıyarak vokal kordların gerilmesini sağlar ve tiroid cerrahisi esnasında hasarlanması sıklıkla göz ardı edilmektedir. Superior laringeal sinirin eksternal dalının tiroid cerrahisi esnasındaki hasarlanma riski yayınlarda %0-58 arasında bildirilmektedir. Bu sinirin paralizisinin tanısını koymak çok zordur. Tiroid cerrahisinde üst polün diseksiyonu ve bağlanması esnasında superior laringeal sinirin eksternal dalı risk altındadır. Tiroidektomi ameliyatı sonrası ses kısıklığı, seste zayıflık, ses aralığında ve volümünde azalma, ses yorgunluğu olan ve yüksek frekanslı seslerde zorlanan hastalarda superior laringeal sinir eksternal sinir hasarından şüphelenilmelidir. Kesin tanısı EMG ile konabilen bu durumun tedavisinde ses terapisi yapılabilir. Bu çalışmada, kliniğimizde iki taraflı ve tek taraflı total tiroidektomi yapılan hastalarımızda ameliyatı sonrasında indirek laringoskopi, laringeal EMG ve ses analizi yapılarak n.laringeus superior eksternal dalı hasarının görülme sıklığını ve gruplar arasında fark olup olmadığını saptamaya çalıştık. Materyal ve Metod: Bu çalışmada, 2012-2014 yılları arasında Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'ndaki değişik tiroid patolojileri nedeniyle tek taraflı total tiroidektomi yapılan 6 ve iki taraflı total tiroidektomi yapılan 16 hasta, kontrol grubu oluşturmak amacıyla tiroid patolojisi olup ameliyat olmamış 6 hasta çalışmaya alındı. Superior laringeal sinir eksternal dalı hasarını değerlendirmek amacıyla her hastaya iki taraflı krikotiroid kasa yönelik laringeal (krikotiroid) EMG, endoskopik laringeal muayene ve ses analizi yapıldı. Uygulananan yöntemlerle superior laringeal sinir eksternal dal hasar oranı, tek taraflı ve iki taraflı tiroidektomi yapılan hasta grupları arasında ve sağ/sol sinirler arasında farklılık olup olmadığı araştırıldı. Olgulara ait veriler SPSS 16 istatistik programında incelendi. Değerlendirmede Student t testi, Mann Whitney U testi, Fisher exact testi kullanıldı. P değeri 0,05). İndirekt laringoskopik muayene ile hastaların hiçbirinde vokal kordlarda patoloji saptanmadı. Sonuç: Tiroid cerrahisi sonrası superior laringeal sinir eksternal dalı hasarlı olguları tespit etmeyi ve bu olguların cerrahi sonrası fonotik fonksiyonel sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladığımız bu çalışmayla; operasyon tipine göre, sağ ve sol eksternal superior laringeal sinirin hasar görme olasılığı arasında anlamlı fark olmadığı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: External branch of the superior laryngeal nevre enables the vocal cords to tense and during thyroid surgery it is usually ignored. The frequency of the external branch of the superior laryngeal nerve injury during thyroid surgery has been reported to be 0-58% in different studies. It's hard to diagnose the paralysis of this nerve. The external branch of the superior laryngeal nerve is under risk of injury during the dissection and binding of the superior pole in thyroid surgery. the external branch of the superior laryngeal nerve injury must be suspected in patients who suffer from hoarseness, leptophonia, decrease in voice range and volume, voice fatigue and difficulty in high pitched sounds. This condition which is diagnosed with EMG can be treated with voice treaphy. In this study, we aimed to detect the frequency of the external branch of the superior laryngeal nerve injury and if there was any difference between groups by postoperative indirect laryngoscophy, laryngeal EMG and voice analysis in patients who underwent unilateral or bilateral thyroid surgery in our clinic. Materials and Methods: This study included 6 patients who had unilateral total thyroidectomy, 16 patients who had bilateral total thyroidectomy in Kafkas University General Surgery Department between 2012-2014 and 6 patients with no surgery as the control group. In order to detect the external branch of the superior laryngeal nerve injury, all the patients were evaluated with bilateral laryngeal EMG to bilateral cricothroid muscles, endoscopic laryngeal examination and voice analysis. With this methods the laryngeal nerve injury prevalance, thyroidectomy groups and differences between bilateral and unilateral thyroidectomy groups and between right/left nerves. All the data was analysed statistically using SPSS 16. Student t test, Mann Whitney U test, Fischer exact test were performed and p0.05). no vocal cord pathology was detected with indirect laryngoscophy. Conclusion: We have found that there was no statistically significant difference between the right and the left regarding the risk of the external branch of the superior laryngeal nerve injury in our study that aimed to detect superior laryngeal nerve injury and functional phonatic results after surgery.