Tiroidektominin ses kalitesine etkisinin incelenmesi
Investigation of the impact of thyroidectomy on voice quality
  1. Tez No: 406786
  2. Yazar: GÖKHAN KURTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖMER İKİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroidektomi, intraoperatif nöromonitörizasyon, ses, akustik analiz, Thyroidectomy, intraoperative neuromonitoring, voice, acoustic analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Tiroidektomi olgularında intraoperatif nöromonitörizasyon sonuçlarının ses kalitesiyle ilişkisinin değerlendirilmesi. Yöntem: Çalışmaya tiroid cerrahisi yapılan 20 hastanın risk altındaki 38 rekürren larengeal siniri (RLS) ve kontrol grubu olarak da larenks, farenks ve tiroid dışı cerrahi yapılan 20 hasta dahil edilmiştir. Tiroidektomi grubundaki hastalarda diseksiyon öncesi ve sonrasında RLS'ye ait EMG yanıtları kaydedilmiştir. Her iki gruptaki hastaların ses kaliteleri preoperatif ve postoperatif dönemlerde subjektif GRBAS (grade, roughness, breathiness, asthenia, strain) ile VHI (voice handicap index) ve objektif testler (akustik analiz) ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Kontrol grubunun subjektif analizlerinde anlamlı farklılık saptanmazken, akustik analizlerin tüm parametrelerinde anlamlı farklılık saptandı. Tiroidektomi grubunun intraoperatif EMG yanıtlarında diseksiyon öncesi ve sonrasında istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05) ve operasyon sonrasında hiçbir hastada vokal kord paralizisi gözlenmedi. Hastaların videolaringostroboskopi (VLS) skorlarında da operasyon öncesi ve sonrası yapılan karşılaştırmalarda istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Hastaların akustik analiz parametrelerinden shimmer ve Noise to Harmonic Ratio (NHR) değerlerinde postoperatif erken dönemde istatistiksel anlamlı farklılık saptandı ve bu anlamlı farklılığın 3.ayda normale döndüğü gözlendi. Diğer akustik analiz parametrelerinde istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: İntraoperatif nöromonitörizasyon (İONM) ile yapılan tiroidektomilerde, nöromonitörizasyon sonuçlarında ve postoperatif dönemde VLS ve subjektif değerlendirmelerde farklılık saptanmamıştır. Objektif değerlendirmelerde erken dönemde saptanan bazı değişikliklerin postoperatif 3.ayda normale döndüğü gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Evaluation of the relationship of intraoperative neuromonitoring results with voice quality in cases of thyroidectomy. Method: Thirty-eight nerves at risk of 20 patients who had thyroid surgery and 20 patients who had surgery excluding larynx, pharynx and thyroid as a control group were recruited for the study. In thyroidectomy group, EMG responses of recurrent laryngeal nerve (RLN) were recorded before and after dissection. Voice quality of the patients in both groups were evaluated with subjective GRBAS (grade, roughness, breathiness, asthenia, strain) with VHI (voice handicap index) and objective tests (acoustic analysis) in preoperative and postoperative period. Results: While no statistically significant difference was found in the subjective analyses, statistically significant difference was found in all parameters of acoustic analyses of the control group. No statistically significant difference (p>0,05) was found in the intraoperative EMG responses of patients in thyroidectomy group before and after dissection and no vocal cord palsy was seen in any of the patients postoperatively. No statistically significant difference (p>0,05) was found in patients' videolaryngostroboscopy (VLS) scores between the comparisons made before and after the operation. Statistically significant difference was found in early postoperative period in Shimmer and Noise to Harmonic Ratio values of the acoustic analysis parameters of the patients, and this significant difference was found to return to normal at 3rd month. Conclusion: In thyroidectomies which are done with intraoperative neuromonitoring (IONM), no difference was found in neuromonitoring results and VLS and subjective evaluations posoperatively. Some alterations which are found at early period in objective evaluations, was seen to return to normal at 3rd month postoperatively.