Serum fetuin A ve alfa klotho proteinlerinin koroner arter hastalığındaki önemi.
The importance of serum fetuin A and alpha klotho protein's in coronary artery disease.
  1. Tez No: 508559
  2. Yazar: TAHSİN KARAKOYUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAGIP BALAHOROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alfa Klotho, Fetuin A, Koroner Arter Hastalığı, Gensini Skoru, Alpha Klotho, Fetuin A, Coronary Artery Disease, Gensini Score, Carotid İntima Media Thickness
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Kardiyovasküler hastalıklar (KVH) dünya genelinde yaşanan ölümlerin önde gelen nedenlerindendir. KVH patogenezinde altta yatan en önemli neden aterosklerozdur. Günümüzde bilinen geleneksel risk faktörleri, KVH'ların oluşumunu açıklamakta yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle yeni risk faktörleri üzerinde durulmaktadır. Bu çalışmada fetuin A ve alfa klotho proteinlerin koroner arter hastalığındaki (KAH) önemini tespit etmeyi hedefledik. Bu amaçla çalışmaya Kardiyoloji polikliniğine başvuran, diyabet, dislipidemi bulgusu olmayan, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri normal olan ve elektif şartlarda koroner anjiyografi yapılması planlanan 100 hasta ve 40 sağlıklı bireyden oluşan, toplamda 140 gönüllü alındı. Hasta ve kontrol grubunda fetuin A ve alfa klotho düzeyleri ile karotis intima media kalınlıkları (KİMK) ölçüldü. İlave olarak hasta grubunda koroner anjiyografi sonrası Gensini skoru hesaplandı. Hasta grubunda KİMK ve fetuin A düzeyleri kontrol grubuna göre istatistik olarak yüksek bulundu (p0,05). Çalışmamızın sonuçları, fetuin A düzeyindeki artışın ve alfa klotho düzeyindeki azalmanın KAH yaygınlığı ve şiddeti için önemli bir gösterge olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Cardiovascular diseases (CVD) are primary cause of death in the world. Atherosclerosis is the most important cause which is underlying pathogenesis of CVD. In the present, common traditional risk factors are inadequate to explain the development of CVD. Therefore, the researchers are focused on the new risk factors. The aim of this study is to determine the impotance of fetuin A and alpha klotho in patients with coronary artery disease (CAD). In this study 140 individuals are evaluated who are applied to cardiology clinic, 100 of them are underwent to elective angiography (patient group) and the other 40 individuals are healthy (control group). Individuals didn't have any diabetic and dyslipdemic symptoms and have normal liver and kidney function tests. Fetuin A and alpha klotho levels and carotid intima media thickness (CIMT) were measured in both patient and control groups. In addition, Gensini score was calculated after the angiography in patient group. In the patient group, fetuin A and CIMT levels were found significantly higher than the control group (p < 0,05). Alpha klotho levels were significantly higher in the control group (p 0,05). Due to the results of this study, increasing levels of fetuin A and decreasing levels of alpha klotho suggest that it could be an important indicator of prevelance and severity of CAD.