Erişkin sağlıklı bireylerde tam kan sayımı testlerinin referans aralıkları
Reference intervals for complete blood cell count tests in adult healthy subjects
- Tez No: 508560
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL ALİYAZICIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: referans aralık, tam kan sayımı, referans birey, güven aralıkları, reference range, complete blood count (CBC), reference individual, confidence interval
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Giriş: Referans aralık kavramı laboratuvar testlerinin değerlendirilmesinde kullanılan temel bir araçtır. Her laboratuvar kendi referans aralığını belirlemelidir. Amaç: Çalışmamızda laboratuvarımızda çalışılan 22 tam kan sayım parametrelerinin bölgemize ait referans aralıklarının hesaplanması amaçlandı. Metod: CLSI ve IFCC'nin önerileri doğrultusunda anket yöntemiyle seçilen 176 erkek, 166 bayan olmak üzere toplam 342 erişkin sağlıklı gönüllüden numuneler alındı. Parametrelerin dağılımı, uç değerler varlığı, cinsiyet bakımından alt grup varlığı değerlendirildi. Referans aralıkları ve güven aralıkları, dağılımlarına göre parametrik veya nonparametrik yöntemle hesaplandı. Sonuçlar: Çalışmamız sonucunda elde ettiğimiz değerlerin alt limitleri ve üst limitleri ayrı ayrı üretici firma ve diğer çalışmalarla karşılaştırıldı. Bazı testlerin uyumlu olmasına rağmen bazı testlerde alt ve üst limitlerin farklı olduğu gözlendi. Üretici firma değerleriyle örnek verecek olursak, MCV, MCH, LY%, BA%, BA#, EO#, LY#, NE#, RBC, Hb, MCHC, PLT ve MO# parametrelerinin alt limitleri ve RDW, BA%, BA#, Hb, MO# testlerinin üst limit değerlerinin üretici firmanın değerleriyle uyumlu olduğu gözlendi. Çalışmadan elde ettiğimiz WBC, MPV, NE%, EO%, MO% ve PCT testlerinin alt limitleri üreticiden düşük bulundu. RDW, PDW ve HCT testlerinin alt limitleri üreticiden yüksekti. WBC, MCV, MPV, EO#, PDW, RBC, HCT, MCHC, PLT, MO% ve PCT testlerinin üst limitleri üreticiye göre düşük bulundu. MCH, LY%, NE%, EO%, LY# ve NE# parametrelerinin üst limitleri üreticiye göre daha yüksekti. Diğer çalışmalarla karşılaştırıldığında da bölgeler arasında farklı değerlerin olduğunu saptadık. Tartışma: Çalışmalar arası farklılıkların ırk, sosyoekonomik düzey, çevresel koşullar, egzersiz, farklı yöntemlerle seçilen örnek grupları, yöntem farklılıkları, preanalitik değişkenlerdeki farklılıklar olduğunu düşünmekteyiz. Ülkemizde bu konuda yapılan fazla çalışmaya rastlamadık. Bu konuda ülkemizde daha fazla çalışma yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Background: Reference intervals are basic tools for the evaluation of laboratory test results. Every laboratory should define own reference intervals. Aim: In the present study, major aim is to define reference intervals of our popopulation for 22 hemogram parameters routinely done at our laboratory. Methods: Blood samples were collected from 342 healthy volunteers (176 men, 166 women) selected via a questionnaire according to recommendations of CLSI and IFCC. Data concerning laboratory parameters were evaluated with respect to their distribution, extreme values, and presence of subgroups according to the sex. Reference intervals with their confidence intervals were calculated with an appropriate parametric/nonparametric test according to their distribution. Results: Upper and lower limits of values obtained from our study compared with the limits of other studies and manufacturers seperately. Altough some of the tests were found compatible, some others indicated different results about upper and lower limits. To give examples of manufacturers value; our lower limit of reference intervals for MCV, MCH, LY%, BA%, BA#, EO#, LY#, NE#, RBC, Hb, MCHC, PLT, MO# and our upper limit of reference intervals for RDW, BA%, BA#, Hb, MO# were compatible with the manufacturer. Our lower limit of reference intervals for WBC, MPV, NE%, EO%, MO%, PCT are lower and RDW, PDW ve HCT are higher than manufacturer. Our upper limit of reference intervals for WBC, MCV, MPV, EO#, PDW, RBC, HCT, MCHC, PLT, MO% ve PCT are lower and MCH, LY%, NE%, EO%, LY# ve NE# are higher than manufacturer. Conclusion: We think that the causes of differences between the studies are race, socioeconomic level, environmental conditions, exercise, selected sample groups in different ways, method differences, differences in preanalytical variables. We didn't find very study for this subject in our country. We think that more study should be done in our country about this subject.