Consumer ethnocentrism: Comparing findings from Turkey and Colombia
Tüketici etnocentrizmi: Türkiye ve Kolombiya bulgularının karşılaştırması
  1. Tez No: 508627
  2. Yazar: ALEJANDRO ARANGO GIL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ZEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici Etnosentrizmi, CETSCALE, LOV, Türkiye, Kolombiya, Consumer Ethnocentrism, CETSCALE, LOV, Turkey, Colombia
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Tüketim açısından bakıldığında etnosentrizm tüketicinin kendi ülkesinde veya bölgesinde üretilmemiş ürünlere yönelik eğilimini açıklamada önemli rol oynayan bir faktördür. Uluslararası ticaretteki gelişmelere bağlı olarak farklı menşei ülkelerden ürünlere ulaşmak uluslararası pazarların potansiyelini de arttırmıştır. Bu açıdan tüketici etnosentrisminin yabancı ürünler satın alma niyetindeki rolünün açıklanması işletmeleri yerel ve yabancı pazarlardaki stratejilerinin başarısı açısından da belirleyicidir. Tüketici etnosentrizmi alanında literatürün oldukça geniş ve kapsamlı olduğu söylenebilir. Buna karşılık, bu çalışmaların önemli bir kısmı gelişmiş ülkelerde gerçekleştirilmiştir. Dünya nüfusunun %80'inin gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor olduğu düşünüldüğünde söz konusu çalışmalarda global ekonomide gelişmekte olan ülkelerin tüketicileri temsil edilememektedir. Bu çalışma tüketici etnosentrimizminin demografik ve psikografik temelleriyle Türkiye ve Kolombiya gibi gelişmekte olan farklı ülkelerde tüketicilerin yabancı ürünler satın alma istekliliğine etkisi açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma modeli tanımlayıcı kantitatif bir doğadadır. Veriler, 384 Türk ve 384 Kolombiyalı tüketiciden CETSCALE, LOV ve WTB ölçekleri kullanılarak hazırlanan google formları aracılığıyla çevrimiçi anket yöntemiyle toplanmıştır. İstatistiksel analizlerde IBM Paket programlarından yararlanılmıştır. Bulgular tüketici etnosentrizminin yaş ve içsel değerler değişkenlerinden olumlu yönde etkilendiğini göstermektedir. Buna karşın, gelir, eğitim seviyesi ve dışsal değerler değişkenlerinden olumsuz yönde etkilenmektedir. T-testi sonuçları tüketici etnosentrizminin cinsiyetten bağımsız olduğunu göstermektedir. Sonuçlar ayrıca tüketici etnosentrizminin tüketicilerin yabancı ürünleri sayın alma istekliliği üzerinde de etkili olduğunu gösterştir. Buna göre tüketici etnosentrizmi yüksek olan tüketicilerin yabancı ürünler sayın alma istekliliği daha azdır.
Özet (Çeviri)
In terms of consumption, ethnocentrism constitutes an important explanatory factor of the consumer's orientations regarding products manufactured outside their country of residence. Due to the constant growth of international trade; access to products from different origins has multiplied exponentially in the international markets. In this sense, explaining the role of the CE on the willingness to buy foreign products, has been focus of great interest since it is decisive for the success of the companies' strategies in local and foreign markets. It could be said that the literature on CE is extensive and complete. However, the accumulation of CE researches in developed countries is evident; despite the fact that 80% of the world's population lives in developing countries and emerging economies, researches on this topic does not reflect the importance of developing countries in the global economy. The present research aims to investigate the CE, its demographic (gender, age, educational level, income) and psychographic antecedents (values), and its effects on willingness to buy foreign products in different national contexts, consequently, two developing markets were object of study: Turkey and Colombia. Research's method is quantitative, defined as a descriptive study, directed to 384 Turkish consumers and 384 Colombian consumers using the CETSCALE, LOV scale, and WTB scale through the online tool of Google Forms. All statistical analyzes were made through IBM Statistical Programs. The findings show that CE is affected positively by Age and Internal Locus of Control Values. In same way, and as expected CE is affected positively by Income, Educational Level, and External Locus of Control Values. T-Test revealed that level of Ethnocentrism is independent of the consumer's gender. Results also provide strong support for the effect of CE on WTB, in this sense, consumers with higher CE are less willing to buy foreign products.