The role of consumer ethnocentrism and country of origin effect on consumer purchase decision
Tüketici etnosentrizmi ile ülke menşei etkisinin satın alma davranışı üzerindeki rolü
  1. Tez No: 497459
  2. Yazar: EDA CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF CAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etnosentrizm, Tüketici Etnosentrizmi, Menşe Ülke, Menşe Ülke Etkisi, Tüketici Satın Alma Kararı
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Tüketicilerin satın alma davranışları üzerinde pek çok faktörün etkisi bulunmakla birlikte, tüketicilerin etnosentrik eğilimleri ile ülke menşei etkisinin de bu davranışı önemli şekilde etkilemekte olduğu yapılan pek çok araştırmanın sonuçlarında yer almaktadır. Bu bağlamda, bu çalışma çerçevesinde tüketici davranışı, tüketici etnosentrizmi ve ülke menşei etkisi konuları ele alınmış ve tüketici etnosentrizmi ile ülke menşei etkisinin satın alma davranışı üzerindeki rolü araştırılmıştır. Yeditepe Üniversitesi, Bahçeşehir Ünviersitesi ve Işık Üniversitesi öğrencileri üzerinde gerçekleştirilen anket uygulaması vasıtasıyla elde edilen verilerin analizi neticesinde, katılımcıların genel olarak düşük düzeyde etnosentrik eğilime sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Menşe ülke etkisinin katılımcıların etnosentrik düzeylerine göre farklılaşmakta olduğu saptanmıştır. Tüketici etnosentrizmi; ailenin aylık geliri, yabancı kültürlere açıklık düzeyi ve yabancı kültürlere yakınlık düzeyi değişkenlerine göre farklılaşmaktadır. Ancak; yaş grubu, cinsiyet ve medeni durum değişkenlerine göre tüketici etnosentrizminin istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklılaşmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There are lots of factor affecting consumer purchasing decision behaviour, and in the results of many studies the result that ethnocentric tendencies of consumers and country of origin effect have also impacts on this behaviour can be seen. In this respect, consumer behaviour, consumer ethnocentrism and country of origin effect topics were investigated, and the role of consumer ethnocentrism and country of origin effect on consumer purchasing decision behaviour was analysed within the scope of this study. In consequence of the gathered data via survey form conducted on the students of Yeditepe University, Bahçeşehir University and Işık University, the result that participants have low level of ethnocentric tendencies was reached. It was determined that country of origin effect differentiates according to the ethnocentrism levels. Moreover, consumer ethnocentrism is statistically differentiated according to monthly family income, openness towards foreign cultures and closeness with foreign cultures variables. However, consumer ethnocentrism is not statistically differentiate according to age group, gender and marital status variables. KEY WORDS: Ethnocentrism, Consumer Ethnocentrism, Country of Origin, Country of Origin Effect, Consumer Purchase Decision