The impact of consumer ethnocentrism on generation y's purchase intentions and their consumer decision-making styles: An empirical study on turkish university students
Tüketici etnosentrizminin y jenerasyonu satın alma eğilimleri ve tüketici karar verme stillerine etkisi: Türk üniversite öğrencileri üzerinde yapılmış ampirik bir çalışma
- Tez No: 264737
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF OKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Jenerasyon Y, Tüketici Etnosentrizmi, Müşteri Karar Verme Stilleri, Türkiye, Generation Y, Consumer ethnocentrism, Consumer decision making styles
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmanın amacı; Türk Y Jenerasyonunun etnosentrik davranışlarını ve budavranışların mükemmeliyetçi tüketici karar verme ve fiyat yönlü tüketici karar vermestilleri arasındaki ilişkisini incelemek, bu doğrultuda pazarlamacılara tavsiyelerdebulunabilmektir.Çalisma icin gerekli veriler anket araciliği ile Türkiye'nin en kalabalik şehri;İstanbul'da, Yeditepe Üniversitesi'nde elde edilmiştir. Araştirma sonuçlari genç Türktüketicilerin okuduklari bölüme ve yurt dışı deneyimlerine göre farklı etnosentrik eğilimleresahip olduklarini göstermektedir.Sonuçlar, ithal mallara yönelik tüketici davranışlarını ölçmek üzere geliştirilmişetnosentrism ölçeğinin (CETSCALE) ve tüketici karar verme stillerini ölçmek amaciylageliştirilmiş tüketici davranişlari envanterinin (CSI) sağlamlığını göstermektedir.Ayrica çalışma sonuçları; fiyat yönlü tüketici karar verme stilinin genç Türkmüşterilerin etnosentrik önyargılarıyla yakından ilgili olduğunu ortaya koymustur. Buçalışma müşteri etnosentrizmi ölçümleri ile birlikte müşteri karar verme stilleri hakkindaliteratüre katkıda bulunmaktadır.Bulgular, gelişmekte olan Türk endüstrisinde faaliyette bulunan veya girmeyiplanlayan ve Türk Y Jenerasyonunu hedef kitle olarak belirleyen yerli ve yabancıpazarlamacılar için uygulamalar icermektedir.
Özet (Çeviri)
The objective of this paper is to investigate ethnocentric behaviors of TurkishGeneration Y and its relation with perfectionism and price consciousness and providesuggestions to the marketers about the implications of the study results. Data for the studywere collected through a survey in the most crowded Turkish city, Istanbul, YeditepeUniversity. Study findings indicate that Turkish young customers had significantly differentethnocentric tendencies according to the studied branch and their abroad experience. Resultsindicate the robustness of the ethnocentrism scale (CETSCALE) which was developed inorder to measure the consumer attitudes towards import goods and CSI which wasdeveloped in order to measure the decision styles of consumers.Also results of the study revealed that price consciousness which is one of thecustomer decision making styles was closely correlated with Turkish young customer?sethnocentric biases. This study contributes to the literature related to consumer ethnocentrictendency measures by incorporating consumer decision making styles. The findings haveimplications both for foreign and domestic marketers who operate in or plan to enter theemerging Turkish industry and target Turkish Y Generation.